Et nyligt vedtaget lovforslag i Folketinget, som har opnået flertal, kan potentielt medføre øgede omkostninger for danske borgere. Det er dog vigtigt at bemærke, at ikke alle danskere vil blive påvirket af dette forslag.
De berørte parter inkluderer primært danske varmekunder og ejere af diesel- og benzinbiler. Ifølge Finans forventes dette lovforslag at medføre omkostninger på op til 4,7 milliarder kroner om året for denne gruppe danskere.
Forslaget stammer fra de nye EU-regler og har tilsyneladende fået positiv modtagelse på Christiansborg, med undtagelse af Nye Borgerlige, det eneste parti, der har valgt ikke at støtte det.
Kim Edberg Andersen, klima- og energiordfører for Nye Borgerlige, udtaler til Finans: "Det her er helt sindssygt. Det er et af de dyreste forslag, jeg har set, til at skære i CO2-udledningen."
I henhold til det nye forslag vil diesel, benzin, olie og naturgas, der anvendes til opvarmning, blive inkluderet i EU-kvotemarkedet. Dette vil føre til øgede omkostninger for distributørerne, som i sidste ende vil blive videregivet til forbrugerne.
Hvis lovforslaget bliver gennemført, forventes priserne på benzin og diesel at stige. Specifikt vil prisen på en liter benzin stige med 1,09 kroner, mens prisen på en liter diesel vil stige med 1,17 kroner.
Olie og naturgas vil også opleve prisstigninger, hvilket kan påvirke dem, der bruger disse kilder til opvarmning. Finans anslår, at det vil koste 2.400 kroner mere om året at opvarme et standardhus.
Formålet med det nye lovforslag er at reducere Danmarks samlede CO2-udledning fra transport og opvarmning af bygninger med 2,6%. Forslaget er endnu ikke endeligt vedtaget, men hvis det bliver det, forventes det at træde i kraft fra den 1. januar 2027.