Ny undersøgelse skaber debat: Overraskende mange kvinder er imod lige værnepligt

02/05/2024 08:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det overraskende høje procenttal kommer ikke bag på eksperter.

Mest læste i dag

En ny meningsmåling indikerer støtte til forslaget om, at værnepligten i Danmark skal udvides til også at omfatte kvinder.

Støtten kunne potentielt være større.

Bare lidt mere end halvdelen af deltagerne i målingen, 53,2 procent, er positive over for ideen.

Dette forslag er genstand for debat i Folketinget og landet som helhed og har både tilhængere og modstandere.

Det er værd at bemærke, at synspunkterne på kvindelig værnepligt varierer mellem kønnene; 67,4 procent af mændene er for forslaget, i modsætning til kun 39,3 procent af kvinderne. Omvendt er 41,6 procent af kvinderne imod forslaget, hvilket er betydeligt flere end de 23,5 procent af mændene, der er modstandere.

Dette rapporterer Sjællandske Nyheder.

Michael Nebeling Petersen, lektor ved Københavns Universitet, er ikke forbløffet over denne forskel.

"At være soldat ses ofte som forbundet med konkurrence, styrke og selvstændighed, noget som kvinder kan have svært ved at identificere sig med," siger han. Denne opfattelse af militærtjeneste som et primært maskulint felt er almindelig, ikke kun i Danmark, men også i mange andre vestlige nationer.

Thit Gaarskjær Jørgensen, ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet, tilføjer:

"Kvinder har deltaget i krigsførelse så længe der har været krige, dog ofte i andre roller end som soldater. Dette kan være grunden til, at mange kvinder har vanskeligt ved at se sig selv i en organisation, der er stærkt præget af mandlige normer og maskulinitet."

Derudover er der bekymringer angående forsvarets image, særligt blandt kvinder.

"De negative historier fra det danske forsvar, herunder krænkende adfærd og et dårligt arbejdsmiljø, tillægges mere vægt af kvinder end mænd i deres karriereovervejelser," fremhæver Gaarskjær Jørgensen.