Ny opgørelse: Falder med 25 procent

21/10/2021 08:36

|

Christina Hansen

Foto: 123-byggetilbud.dk

Mest læste i dag

Det er ikke kun bladene på træerne, der falder i denne tid.

Efterspørgslen på håndværkere oplever også et dyk i efteråret.

Det viser nye tal fraformidler af bygge- og renoveringsprojekter.

Faldet sker i kølvandet på en ellers coronaimmun byggebranche med rekordmange opgaver fra renoveringslyste danskere.

Fyldte ordrebøger hos håndværkerne og rekordhøj renoveringsiver blandt boligejerne har kendetegnet byggebranchen den sidste lange tid, men det ser ud til at vende nu.

”Danskerne lægger i højere grad boligprojekterne på hylden, nu hvor samfundet igen er åbnet op, og vi ikke opholder os i hjemmet på samme måde længere,” siger Nynne Groth Hallander, kommunikationsansvarlig hos 3byggetilbud.dk.

Og det er ikke kun hos 3byggetilbud.dk, at den faldende efterspørgsel kommer til syne.

Forskel på efterspørgslen: Mere facade mindre isolering

Ser man på danskernes google-trends var der 36 procent flere søgninger på ”badeværelser” i februar 2021 sammenlignet med september 2021. Det samme gælder for ”isolering”, der fik 39 procent flere søgninger i februar.

”Tidligere på året var det særligt større entrepriser og energirenoveringerne, boligejerne efterspurgte, men nu er det i langt højere grad forbedring af facaden og sokkel, der efterspørges. Det kan også hænge sammen med, at Energistyrelsens tilskudsordning til energiforbedringer ikke har mødt samme opbakning hos boligejerne denne gang,” siger Nynne Groth Hallander.

Midlerne i Energistyrelsens tilskudspulje blev i de forrige ansøgningsrunder revet væk på under et døgn, mens årets sidste ansøgningsrunde – der åbnede for ansøgning den 28. september – stadig ikke er tømt for midler.

Et tiltrængt pusterum

Selvom et fald på 25 procent i byggelysten kan lyde markant, skal det ses i kontrast til en periode, hvor antallet af håndværkeropgaver eksploderede.

”På trods af faldet forventer vi stadig, at 2021 bliver det største opgave-år nogensinde i 3byggetilbud.dks historie med mere end 70.000 formidlede byggeopgaver i år,” siger Nynne Groth Hallander.

”Nedgangen kan give håndværkerne et velfortjent pusterum til at ansætte mere mandskab, følge op på tidligere tilbud og måske endda holde noget af den ferie, vi ved, mange sprang over grundet travlheden,” afslutter hun.