Ny foruroligende tendens: Pas på når du bruger MitID

22/11/2023 12:15

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Tal viser, at et nyt, foruroligende fænomen er på vej frem.

Mest læste i dag

Fremadrettet bør danskere udvise forsigtighed ved brugen af MitID, da en ny trussel nu er kommet frem i lyset.

Seneste data fra Check Point Software Technologies viser, at misbrug og bedrag med QR-koder i stigende grad anvendes af svindlere i forsøg på at skaffe sig adgang til uskyldige offeres personlige oplysninger.

Det skriver IT-kanalen.

Denne opblomstrende svindelmetode udgør en trussel mod danskernes it-sikkerhed. Overraskende nok viser tallene fra Check Point Software Technologies, at der var en bemærkelsesværdig stigning i antallet af phishingmails med falske QR-koder - også kendt som quishingmails - i omløb i august og september i år.

Stigningen i disse måneder var hele 587 procent, hvilket gør fænomenet yderst alvorligt og kræver opmærksomhed fra danskerne.

I de nævnte quishingmails udgiver svindlerne sig som en stor virksomhed eller en offentlig myndighed. De opfordrer modtageren til at afgive eller opdatere personlige oplysninger. Normalt ville man finde et link i denne type falske mails, men i quishingmails er der i stedet en QR-kode. Denne kode fører modtageren til en falsk hjemmeside, hvor svindlerne får adgang til offerets konti og sikrer sig en sum penge.

"I Danmark er tendensen med quishing særlig bekymrende, da MitID med sin opdatering tidligere på året netop anvender QR-koder som et ekstra sikkerhedslag til verificering af brugernes identitet. Dermed bliver QR-koder forbundet med høj sikkerhed, og når tilliden til et område stiger, er brugerne typisk mindre på vagt. Det er menneskelig adfærd. Så når mere end fem millioner danskere i dag anvender MitID, vil den øgede tillid til QR-koder give svindlere en lettere indgangsvinkel til at lokke følsomme personoplysninger ud af flere danskere," forklarer Balder Borup, Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark.

Selvom denne svindelmetode endnu ikke er blevet anvendt i Danmark, mener Balder Borup, at det kun er et spørgsmål om tid, hvilket understreger vigtigheden af at sprede budskabet om fænomenet.