Nu er der stilstand: Ingen udvikling i tallene

10/11/2021 10:48

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Stagnationen i boligpriserne fortsatte i oktober, og med en stigning i kvadratmeterpriserne på huse på mindre end 10 kroner balancerer de nu på kanten af prisfald.

Salgspriserne på villaer og rækkehuse steg i oktober måned med bare seks kroner per kvadratmeter, viser nye oktober-tal fra Boligsidens Markedsindeks. Dermed er priserne nu steget hver måned i halvandet år, men i de seneste fire måneder er der kun lagt samlet godt 100 kroner til kvadratmeterprisen.

Når vi ser på markedet for ejerlejligheder, er forskellene en smule større, men overordnet er det samme tendens som for husene, og stagnationen i boligpriserne er altså fortsat i oktober.

”Vi kan inddele det sidste halvandet år i tre faser. Det startede med, at priserne så småt begyndte at stige i månederne efter coronanedlukningen. Efter sommerferien sidste år steg priserne markant, og i den seneste tid er prisstigningerne måned for måned igen blevet mindre. I oktober er stigningen på huse så lav, at den lige så godt kunne have været et fald,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Altså er stigningsprocenten lige nu så tæt på nul, som den kan være, og spørgsmålet er, om de lave stigninger snart bliver vekslet til prisfald.

”Ser vi på et typisk år før corona, topper priserne på huse og lejligheder typisk i løbet af tredje kvartal. Og nu hvor antallet af handler er begyndt at minde mere om det, vi så før corona, er det ikke utænkeligt, at priserne vil tage de sædvanlige dyk i løbet af vinteren,” siger Birgit Daetz.

Sommerhuspriser falder igen

Retter vi blikket mod sommerhusmarkedet, er priserne begyndt at falde, og de nye tal for oktober viser, at det er anden måned i træk, at prispilen peger nedad.

Måske kan den udvikling fortælle os, hvad der venter for resten af boligmarkedet. For i et almindeligt år før corona topper sommerhuspriserne i sensommeren og begynder at falde et par måneder tidligere end priserne på huse og lejligheder.

”Selv om vi ikke kan sammenligne prisudviklingen på helårsboliger med fritidshusmarkedet, hæfter vi os ved, at sommerhusene igen oplever de normale sæsonudsving i priserne. Det er endnu et tegn, der fortæller os, at også priserne på huse og lejligheder kan komme til at opleve de sædvanlige sæsonfald, som udeblev sidste vinter,” siger Birgit Daetz.

Priserne på sommerhuse er faldet 1,3 procent i oktober.