Nu afliver de stor myte, som koster mange penge hvert år: "Det ved vi nu er forkert"

18/05/2024 06:20

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nu afliver de en stor myte, der koster mange penge hvert år.

Mest læste i dag

Det er essentielt at løfte korrekt for at undgå rygsmerter, og mange af os er velbekendte med betydningen af ergonomisk korrekt arbejde for at minimere unødig belastning af kroppen. Rygproblemer er et betydeligt problem i samfundet, der blandt andet i 2022 førte til 4.200 nye tilfælde af førtidspension og et tabt produktion på over 21 milliarder kroner, ifølge en pressemeddelelse.

En ny omfattende international studie udført af forskere fra Danmark og Holland har imidlertid undersøgt sammenhængen mellem løft i arbejdsmiljøet og udviklingen af rygsmerter.

Resultatet af studiet er tydeligt: Selvom løft kan forværre situationen for personer med eksisterende rygproblemer, er det ikke muligt at identificere løft som den direkte årsag til rygsmerter. Forskerne konkluderer, at der ikke findes en direkte forbindelse mellem at løfte og at have ondt i ryggen:

"Det er tydeligt, at arbejde kan forværre smerter for nogle, men det afgørende er, at det ikke er nødvendigt at alle skal følge de samme retningslinjer. Rygsmerter er et komplekst problem med mange faktorer og kan ikke simplificeres til en enkelt årsag. Ved kun at fokusere på løfteforebyggelse hjælper vi faktisk kun et mindretal," forklarer lektor Morten Hoegh fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.

Ifølge Morten Hoegh bør man også genoverveje politikkerne om ikke at løfte i visse erhverv, som eksempelvis i vuggestuer, hvor pædagoger anvender stiger for at børnene kan kravle op til puslepladser:

"Det er fint at anvende hjælpemidler hvis det gavner den enkelte, men det bliver problematisk når alle påtvinges disse hjælpemidler, hvilket skaber en falsk prævention. Og skarpt sagt, ville mange med rygsmerter opleve smerte uanset hvad. Det viser sig tydeligt, at vores nuværende tilgang ikke er effektiv," siger Morten Hoegh.

Morten Høgh påpeger også, at et ensidigt fokus på universelle forebyggende tiltag kan hindre tilpasning af arbejdsforholdene til den enkelte medarbejder, og skabe unødig bekymring og en forstærket opfattelse af, at medarbejderne overbelaster sig selv:

"Vi skal rette fokus mod den enkelte medarbejder og skabe en forståelse for, hvad der forårsager netop deres smerter. Skal arbejdsbetingelserne tilpasses deres behov? Bør de arbejde færre timer eller få mulighed for særlig træning?" foreslår Morten Hoegh, og tilføjer, at der findes mange effektive værktøjer.

Han understreger vigtigheden af at uddanne individer i at forstå og håndtere deres egne helbredsproblemer:

"Dette vil bringe os meget længere end at tilbyde de samme standardiserede værktøjer til alle."