Nationalbanken har en klar anbefaling: Så mange kontanter bør du have liggende derhjemme

22/10/2024 15:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Har du kontanter i hjemmet?

Mest læste i dag

Den seneste tid har der været øget fokus på, hvordan danskerne kan forberede sig på en potentiel krise.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har blandt andet udtalt, at danskerne bør være i stand til at klare sig selv i 72 timer, hvis der skulle opstå en hybridkrig.

Men hvad indebærer dette konkret?

I et interview med Avisen Danmark fremhæver Peter E. Storgaard, underdirektør og leder af Finansiel Stabilitet i Nationalbanken, vigtigheden af at have kontanter derhjemme, helst i små sedler:

"Et mindre beløb i kontanter til beredskab bør være i små sedler, så det er lettere for butikkerne at give byttepenge," siger han.

Selvom Peter E. Storgaard ikke nævner et specifikt beløb, understreger han, at det er op til den enkelte at vurdere, hvad der er nødvendigt:

"Det afhænger af det forventede betalingsbehov i en sådan situation," tilføjer han.

Anbefalingerne fra Nationalbanken er en del af en større beredskabsplan, som også findes på Beredskabsstyrelsens tjekliste.

Formålet med disse råd er at sikre, at husstande kan klare sig i tre dage uden adgang til elektricitet og vand.

Udover kontanter opfordres danskerne til at have tre liter vand pr. person pr. døgn samt at opbevare medicin, mad og andre nødvendigheder som powerbanks, lommelygter og batterier.

Det øgede fokus på beredskab er en reaktion på den stigende trussel fra Rusland, hvilket har fået myndighederne til at tage ekstra forholdsregler.

Rådene fra forsvarsministeren og Nationalbanken er sendt ud for at hjælpe danskerne med at være forberedte på en potentiel nødsituation.