Næsten ingen ved det: Disse danskere må ikke bruge Google

01/11/2023 05:14

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Shutterstock
En helt særlig gruppe af danskere må ikke benytte sig af Google, lyder det.

Mest læste i dag

I en verden, hvor vores liv i stigende grad påvirkes af vores data, er beskyttelse mod hackere og online spionage afgørende for både vores personlige og professionelle sikkerhed. Dette er et emne, som danske ministre og departementschefer nu er blevet opmærksomme på.

Mark Fiedel, chef for Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) afdeling for cyberanalyse, har netop udsendt en advarsel, som er blevet rapporteret i Politiken.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Advarslen drejer sig om risikoen ved at føre tjenstlige telefonsamtaler i nærheden af smarte højttalere eller smart-tv i deres private boliger.

Mark Fiedel betoner vigtigheden af at træffe forholdsregler, især hvis man bestrider en minister- eller topembedsmandsposition. Han udtaler: "Hvis du skal føre en tjenstlig samtale på din tjenestetelefon, anbefaler vi klart, at du sørger for at gøre det et sted, hvor du ikke er tæt på enheder som Google Home eller andre stemmeaktiverede og internetforbundne enheder."

Politiken har for nylig afsløret omfattende brug af avanceret spyware, såsom Predator, til overvågning af politikere og journalister i Europa og Mellemøsten. Det er dog endnu uvist, om danske politikere eller topembedsmænd er blevet mål for sådanne overvågningsmetoder.

Regeringens sikkerhedshåndbog opfordrer ministre og departementschefer til at begrænse brugen af apps på deres telefoner og forbyder visse apps som Snapchat og TikTok. Derudover anbefales det at undlade brugen af Google til fordel for søgemaskinen DuckDuckGo, som gemmer færre brugerdata. Der er også krav om, at de skal anvende en særlig beskedtjeneste ved navn Signal til kommunikation med udenlandske samarbejdspartnere.

Disse omfattende retningslinjer er afgørende for at beskytte digitale sikkerhed for ministre og topembedsmænd i en tid, hvor elektronisk overvågning udgør en voksende trussel.