En betydelig andel af Danmarks befolkning oplader deres smartphones på en måde, der ikke er ideel for batteriernes holdbarhed.
De seneste smartphones kommer med lithium-ion- eller lithium-polymer-batterier, som er væsentligt bedre til at modstå den såkaldte hukommelseseffekt sammenlignet med ældre nikkelbaserede batterier, hvilket gør tidligere opladningsrutiner forældede.
Tidligere generationer af batterier oplevede hukommelseseffekten, hvor de gradvist mistede deres maksimale kapacitet, hvis de ikke blev fuldt afladet før opladning. Lithiumbaserede batterier lider dog ikke under samme problem, og en total afladning kan faktisk skade dem mere end det gavner.
Derfor anbefales det nu at bevare batteriets helbred ved ikke at lade det falde under 20% eller overstige 80% kapacitet.
Dette råd er anvendeligt ikke kun for smartphones men også i vedligeholdelsen af elbilbatterier. Den komplette afladning efterfulgt af en fuld opladning kan belaste batteriet unødigt og reducere dets levetid.
Ifølge Geopop kan overopladning også være skadeligt, idet det fører til lithium-ophobninger på batteriets elektroder, hvilket mindsker dets kapacitet og øger risikoen for overophedning.
Selvom mange nutidige opladere er designet til at stoppe opladning ved fuld kapacitet, er det stadig anbefalet at undgå at lade enheden oplade gennem natten.
Som svar på disse udfordringer, implementerer flere smartphonefabrikanter nu software, der begrænser opladningen til 80%. Apple har for eksempel lanceret en optimeringsfunktion for opladning, der gør netop dette, hvilket tillader brugerne at forlænge deres batterilevetid uden bekymringer - selv for dem, der ofte glemmer at fjerne deres telefon fra opladeren.