Sidste år uddelte politiet næsten 19.000 klip (se tal pr. politikreds længere nede) til bilister, der brugte deres telefon eller andet håndholdt teleudstyr under kørsel.
Det er både dyrt og farligt at fjerne en hånd fra rattet for at bruge mobilen. Hvis man har svært ved at lade mobilen være, kan man nemt hjælpe sig selv.
Man kan for eksempel aktivere 'Forstyr ikke - jeg kører bil'-funktionen på sin mobil, så man ikke bliver forstyrret under kørslen.
Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at næsten seks ud af ti bilister (58 %), der har en mobil, ikke kender denne funktion (se regionale tal nederst).
"Vi ved, at mange har svært ved at ignorere mobilen, hvis den ringer eller vibrerer. Under kørsel kan det være farligt, da det fjerner fokus fra trafikken. Derfor er det oplagt at bruge de hjælpemidler, der findes, som for eksempel 'forstyr ikke'-funktionen på mobilen," siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Sådan undgår du forstyrrelser
Når man aktiverer 'Forstyr ikke - jeg kører bil'-funktionen på sin mobil, sender den automatisk en sms til den, der ringer eller skriver.
Sms'en kan for eksempel informere om, at man kører bil og vender tilbage, når man holder ind til siden.
Dette kan skabe ro og øge fokus på trafikken. Det er vigtigt, da uopmærksomhed og manglende orientering er involveret i seks ud af ti dødsulykker i trafikken, ifølge Vejdirektoratets ulykkestal.
For at hjælpe bilisterne har Rådet for Sikker Trafik lavet en video, der viser, hvordan man aktiverer 'Forstyr ikke - jeg kører bil'-funktionen på en iPhone.
Fakta - ny undersøgelse:
Mange bilister med smartphones kender ikke 'Forstyr ikke - jeg kører bil'-funktionen på deres mobil:
Mange mobiltelefoner og smartwatches har en 'forstyr ikke - jeg kører bil'-funktion, som kan aktiveres for at undgå beskeder og notifikationer under kørsel.
Har du aktiveret denne funktion, så du ikke får beskeder og notifikationer på din mobiltelefon, når du kører bil? (kilde: Repræsentativ undersøgelse gennemført i 1. kvartal af 2024 af Rådet for Sikker Trafik og Epinion blandt 1.733 bilister, der har en mobiltelefon)
Ja, det har jeg: 7 %
Nej, det har jeg ikke, for jeg kender ikke funktionen: 58 %
Nej, det har jeg ikke, men jeg kender godt funktionen: 35 %