Mange hunde bliver alvorligt syge: Undgå dette

08/12/2021 10:01

|

Christina Hansen

Foto: Alm Brand

Mest læste i dag

Julen er mavens fest, men julemad er ikke hundemad.

Hvert år bliver mange hunde alvorligt syge, fordi de har indtaget store mængder fed julemad.

Andestegen, flæskesværene og rødkålen dufter godt. Også for en hundenæse. Og det kan være fristende at give hunden en smagsprøve, når den sidder med logrende hale og store øjne, men det er vigtigt, at man holder smagsprøverne til sig selv og sin familie. Den fede julemad kan nemlig give betændelse i hundens bugspytkirtel, også selvom der kun er tale om en enkelt aften med julemad.

Ifølge Alm. Brands skadesafdeling stiger antallet af syge hunde, når julemaden kommer på bordet.

”I den søde juletid slækker vi alle lidt på kostreglerne og bliver lidt mere afslappede, og det skal der også være plads til. Men det er vigtigt, at man holder sin hund væk fra andestegen. Fed julemad giver dårlig mave, og det er ikke ualmindeligt, at hunde får akut betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Og hvis hunden i forvejen er overvægtig, stiger risikoen markant,” siger Maria Bitsch, skadechef for person- og specialskade i Alm. Brand.

Chokolade og andet juleslik må heller ikke stå i hundehøjde. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for menneskets bedste ven. Gåseskrog eller andeben er også en lækkerbisken for hunde, men benene kan sætte sig fast i halsen.

”En god huskeregel er, at hunden ikke må få ben, der starter med ”F” som fugl-, fisk- eller flæskeben. Vil du give hunden noget ekstra lækkert, kan du give den et tyggeben eller godbid,” siger Maria Bitsch. 

En hundekold tid
Hvert år glæder mange sig til december, men julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores hunde, når det bliver koldt og der pyntes op.

”Selvom din hund er udstyret med pels, kan vintervejret stadig være hårdt for den. Sne og frost er nemlig ikke hundens bedste ven. Og særligt vejsaltet er gift for hundepoterne,” siger Maria Bitsch.

Også juletræet med sin pynt skal man være opmærksom på.

”Duften af gran tiltrækker hunde, og specielt hanhunde kan finde på at tisse op ad træet. Man skal altså sørge for, at træet står stabilt, så en hundehale ikke ramme det og vælter glaskugler ned. Man skal også huske, at hunden ikke kan fordøje grannåle. Nogle hunde spiser dem gerne, mens andre er ligeglade,” siger Maria Bitsch.