Når du kigger nærmere på helt nye dæk, er det svært at overse de små gummifrangmenter og knaster, som dekorerer ydersiden. Denne detalje, der har fanget interessen hos adskillige bilaficionados, kan forklares ganske enkelt, selvom forklaringen ofte går tabt i dagligdagens hast.
Disse diminutive gummifragmenter, der teknisk set er et vedhæng fra dækfremstillingsprocessen, spiller ingen rolle for dækkets funktion eller sikkerhed. De opstår i produktionsfasen, hvor dækket tager form i en kompleks form, bygget op af flere lag gummi og forstærket med metaldelene, der tilfører dækket dets særlige form og struktur. Gennem denne proces bliver dækket udsat for høje temperaturer og tryk, en kritisk faktor for at bevare dækkets integritet og præstation.
For at forhindre dannelse af skadelige luftbobler i gummiens struktur under denne varmebehandling, er formen udstyret med små udluftningshuller. Disse huller gør det muligt for overskydende gummi at undslippe, hvilket fører til de små gummihår på dækkets ydre.
Men hvad hvis man forsøger at fjerne disse gummihår? Eksperter siger, at der ikke er nogen grund til bekymring eller for at tage affære. Disse gummifragmenter tjener ingen praktisk funktion og vil naturligt forsvinde efter de første køreture. Ethvert forsøg på at fjerne dem kunne faktisk være mere skadeligt end gavnligt, især hvis det indebærer skarpe objekter, der kan skade dækkets sider.
Så næste gang du beundrer dit køretøjs splinternye dæk og undrer dig over de små gummihår, mind dig selv om, at de er en naturlig biprodukt af dækkets skabelse. De er små beviser på den komplekse og nøjagtige proces, der er involveret i produktionen af de dæk, som sikkert bærer os gennem landets veje. Lad dem være – de er et symbol på, at dit dæk er skabt med omhu for både ydeevne og sikkerhed.
Kilde. Carandmotor