Læge understreger: Gør dette for at undgå denne type kræft

01/04/2024 05:48

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det rammer tusindvis af danskere årligt, men nu råder læge til, hvordan du kan undgå denne type kræft

Mest læste i dag

Hvert år får 3.000 danskere diagnosen tyktarmskræft, en sygdom der udløser en hård kamp for de ramte. På trods af at denne sygdom er en af de mest udbredte kræfttyper i Danmark, med tusinder af nye tilfælde årligt, er befolkningens kendskab til den overraskende begrænset.

En ny rapport peger på en alarmerende lav grad af bevidsthed omkring tyktarmskræft, hvilket understreger en kritisk nødvendighed for bedre information og forebyggelsesstrategier.

Dette er rapporteret af B.T.

En ledende læge har over for BT påpeget, at der findes effektive forebyggelsesmetoder mod tyktarmskræft. Denne viden er vital, da tidlig detektion og forebyggelse kan være livreddende og standse sygdommens progression. Det er essentielt, at folk er informerede om risici og symptomer relateret til tyktarmskræft for at kunne agere i tide.

“Det er bevist, at faktorer som alkoholindtag, usund kost, overvægt og inaktivitet forhøjer risikoen for at udvikle tyktarmskræft.”

Sundhed.dk lister de mest almindelige tegn på tyk- og endetarmskræft som ændringer i afføringsvaner, blod i afføringen, mavesmerter eller uforklarligt vægttab.

Niels Kroman, leder af lægeteamet hos Kræftens Bekæmpelse, påpeger, at der allerede findes viden om risikofaktorerne ved denne kræfttype. Han fremhæver dog behovet for at fokusere mere på, hvordan danskerne aktivt kan undgå disse risici.

Cheflægen pointerer, at det vigtigste enkeltpunkt i forebyggelsen af tyktarmskræft er at sikre sig tilstrækkelig med motion. Han tilføjer, at det ikke nødvendigvis skal være gennem krævende løbeture; daglige gåture kan også være effektive til at stimulere tarmfunktionen.