Kun få danskere ved det: Dette skal arbejdspladsen betale for dem

31/10/2023 10:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Louis Nielsen
Kun få danskere ved, at arbejdspladsen faktisk skal betale dette for dem.

Mest læste i dag

Hvis du er en af de danskere, der bruger hver dag foran en computerskærm, har du ifølge Arbejdstilsynet ret til at få din arbejdsgiver til at betale for en skærmbrille. Mange er dog ikke opmærksomme på denne regel.

En undersøgelse udført af Voxmeter for Louis Nielsen viser, at 59 procent af de adspurgte ikke vidste, at de havde ret til at få skærmbriller betalt af deres arbejdsgiver, når de regelmæssigt og i længere perioder arbejder foran en computerskærm.

Louis Nielsen optikere møder også ofte kunder, der oplever ubehag, såsom hovedpine og trætte øjne, når de arbejder ved skærmen. Det fælles træk er, at kunderne ikke er klar over deres ret til at få en synstest og eventuelt få skærmbriller dækket af arbejdsgiveren.

Dette forklarer Anders Lindby, som er specialist inden for brilleglas hos Louis Nielsen.

Ondt i hoved og øjne

Ondt i hovedet og trætte øjne er almindelige problemer Pernille Hoberg Markussen, 47 år og projektleder i IT-virksomheden Elbek og Vejrup, tilbringer det meste af sin arbejdsdag foran en eller flere computerskærme. For hende er skærmbriller lige så vigtige som hendes kalender og Excel-ark:

"Før jeg fik mine skærmbriller, oplevede jeg ofte hovedpine og trætte øjne i løbet af arbejdsdagen. Det ændrede sig, da jeg fik briller, der gjorde mit syn skarpt foran skærmen," siger hun.

Hun har brugt skærmbriller fast i 10 år. Pernille Hoberg Markussen bruger også brillerne, når hun arbejder hjemmefra med sin bærbare computer:

"Når skærmen er lille, som på en bærbar computer, mærker jeg især, at brillerne hjælper mine øjne med at fokusere. Det sparer mig energi i løbet af arbejdsdagen," siger hun.

Kan give hovedpine og koncentrationsbesvær

Anders Lindby påpeger, at behovet for briller for at se skærmen og ting på skrivebordet skarpt er almindeligt og opstår hos mange, der arbejder foran en computerskærm:

"Hvis du har svært ved at se skærmen klart på arbejdet, kan det påvirke din koncentration og føre til smerter i hoved og nakke. Hvis du bruger almindelige briller med multifokale glas til computerarbejde, kan det medføre nakkesmerter, da du bliver nødt til at læne hovedet tilbage for at se gennem læsefeltet. Her kan skærmbriller være den ideelle løsning, da glasset er nøjagtigt tilpasset til afstanden til skærmen," siger han.

I oktober fokuserer Louis Nielsen især på at beskytte synet på arbejdspladsen i forbindelse med Synets Dag den 12. oktober 2023. Dagen markeres over hele verden som World Sight Day, hvor organisationer som WHO sætter fokus på synet.

Undersøgelsen blev udført af Voxmeter for Louis Nielsen. Dataindsamlingen fandt sted fra den 11. september 2023 til den 17. september 2023, og der blev indsamlet data fra i alt 1.001 respondenter.