Klimaforskere advarer: Smeltende is kan vække dødelig 'zombievirus' og skabe ny pandemi

27/04/2025 10:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den næste pandemi kan stamme fra fortiden.

Andre læser også

I takt med, at klimaforandringerne får isen til at smelte, vokser en ny og bekymrende frygt blandt forskere: Risikoen for, at forhistoriske og potentielt farlige vira – kaldet 'zombievirusser' – kan blive vækket til live og slippe løs.

Selvom det lyder som en scene fra en apokalyptisk thriller, understreger forskere, at truslen er meget reel.

Ifølge det videnskabelige medie Earth drejer det sig især om de såkaldte methusalem-mikrober, som er mikroorganismer, der har været frosset i tusinder af år, men som stadig kan udgøre en fare for levende organismer, hvis de optøs.

"Klimaforandringerne smelter ikke kun isen – de nedbryder også barriererne mellem økosystemer, dyr og mennesker. Når permafrosten tøer, kan gamle bakterier eller vira, som har været nedfrosset i årtusinder, blive frigivet," forklarer Dr. Khaled Abass fra Sharjah Universitet i De Forenede Arabiske Emirater. Han er medforfatter til et nyt studie, der er offentliggjort i Science of the Total Environment.

Advarslen er klar: Hvad der sker i Arktis, forbliver ikke nødvendigvis i Arktis. Ifølge Abass kunne konsekvenserne være globale og potentielt katastrofale, hvis de smitsomme mikrober slipper løs og spreder sig.

Truslen er heller ikke kun teoretisk.

Allerede i 2022 lykkedes det forskere at genoplive et virus, der havde været frosset i 48.500 år. Året efter fandt man spor af pacmanvirus lupus – en forhistorisk virus i familie med afrikansk svinepest – i en 27.000 år gammel ulv fra Sibirien.

Senest, i 2024, gjorde forskere et opsigtsvækkende fund i en gletsjer i det vestlige Kina, hvor de identificerede omkring 1.700 gamle vira. Mange af disse var aldrig før set, og deres potentielle indvirkning på mennesker og dyr er stadig ukendt.

Forskerne understreger, at det er afgørende at forstå, hvordan disse mikroorganismer kan påvirke vores sundhed, hvis de slipper løs i nutidens økosystemer. Mens pandemier normalt forbindes med nutidens globale rejser og tætbefolkede byer, kan næste sygdomsbølge meget vel have sine rødder dybt begravet i fortiden.