Kendiskok advarer: Køb aldrig dette kød

17/06/2023 15:10

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com
En norsk kendiskok har advaret mod en speciel type kød.

Mest læste i dag

Kendiskokken Eirik Lillebø har prøvet mange forskellige slags sommerkoteletter og fortæller, at han aldrig har haft en god oplevelse med dem, der er sprøjtet med vand, skriver norske Dagbladet.

"De har simpelthen konsistensen af ​​gummi," siger Eirik Lillebø til avisen. Han mener, at der er flere tricks, der får folk til at betale kødprisen for vand og marinade.

"Vi bliver nemt narret i grillsæsonen. Atmosfæren er næsten vigtigere end maden. Emballagen er cool," siger han til avisen og henviser til mænd.

"Når man ser diverse annoncer, hvor manden står ved grillen og drikker øl og får al æren, er det nemt at snyde mænd i grillsæsonen," siger Eirik Lillebø. Han mener, at mange fokuserer mere på stemningen end på madens kvalitet.

"Så længe stemningen er god, og vi ser fede annoncer med flammer og grillkokke, vælger vi det," siger han.

Kendiskokken fortæller, at han aldrig køber kød, hvor der står "grill" på pakken. Han mener, at kødet er fyldt med ingredienser, han ikke ønsker, og derfor er af dårlig kvalitet.

"Jeg køber altid rent kød og tilføjer selv smag. Så har jeg også kontrol over, hvad jeg kommer i, for der kan være mange mærkelige ting i færdigmarineret kød," siger han.

Foto: Eirik Lillebø / TV2 Norge

Han har dog intet imod at bruge marinade eller andre smagsgivere til at ændre smagen.

Dagbladet har undersøgt udvalget af grillprodukter hos Rema 1000 og bemærker, at der enten står "tilsat vand" eller bare "vand" under ingredienslisten på mange af deres produkter.

Selvom mængden af vand ikke er angivet, kan man se, hvor meget kød der er i pakken. Fagchefen i Nortura, der ejer Gilde, svarer, at omkring ti procent af saltlagen sprøjtes ind i grillprodukterne, der indeholder 88 procent kød.

"Vi tilsætter saltlage, så produktet ikke bliver tørt og sejt under tilberedningen," skriver Kjetil Nesse i en e-mail til Dagbladet. 

Kvalitetschefen i Nordfjord, Randi Støyva, siger, at de ønsker at have et bredt udvalg af produkter for at imødekomme forbrugernes forskellige ønsker.

"Nogle af produkterne er naturlige, andre er smagt til med salt, krydderier og/eller marinade og er derfor nemme og hurtige at tilberede på grillen," skriver Støyva i en e-mail til Dagbladet.

Kendiskokken Eirik Lillebø opdagede i en nylig grilltest konsistensen af forskellige typer grillet kød, der sælges i butikken.

"Producenterne hævder, at de tilsætter vand for at gøre kødet mere saftigt, men når man spiser kød med en gummiagtig konsistens, tror jeg, de tager fejl," udtaler han.

Fagchefen hos Nortura er dog enig i, at vand forårsager visse ændringer i kødets struktur, men ifølge ham er det til det bedre, da det resulterer i mere mørt og saftigt kød. Han påpeger, at de er opmærksomme på at opretholde den rette balance med mængden af lage, der tilsættes, så kødet ikke mister sin struktur.

Eirik Lillebø hævder, at jo mere vand der tilsættes, desto mere gummiagtig bliver kødet.

"Når vand sprøjtes ind i kødet, gør det det nemmere for saltlagen at trænge ind. Men det gør ikke stykket kød bedre. Tværtimod," mener han.

Han påpeger også, at vand tilsættes til bacon, men da det skæres i tynde skiver, påvirkes konsistensen ikke på samme måde. Det er primært i store stykker kød, at konsistensen går tabt, forklarer han.