Kan du blive smittet med corona igen og hvor længe holder antistofferne: Læs eksperterne svar her

29/12/2021 10:47

|

Christina Hansen

Foto:

Mest læste i dag

Kan du få Covid og Omicron-varianten igen, og hvor længe holder antistoffer?


Har du været smittet med Covid én gang, men er bekymret for geninfektion? Her er alt, hvad du behøver at vide om immunitet mod coronavirus og Omicron-varianten, hvis du har haft det én gang.

Før du forstår, om du er immun over for Covid, og hvor længe du kan være immun, er det vigtigt at forstå, hvad immunitet betyder.

Vores immunsystem er kroppens forsvar mod enhver infektion, og der er to typer. Den ene er den immunitet, der opstår naturligt efter at være blevet inficeret med Covid, og den anden er den immunitet, der induceres ved at modtage Covid-vaccinen.

Efter en person har haft virussen, bevarer immunsystemet en hukommelse om den.

Dette påvirker hvor dødelig virussen er og kan gøre sygdommen mindre farlig.

Ifølge eksperter bør de, der allerede er blevet inficeret med Covid én gang, stadig have vaccinen, hvis de tilbydes en, da det sandsynligvis vil øge den naturlige immunitet.

Vi ser nærmere på, hvad forskningen siger og har også Dr. Gareth Nye, lektor i anatomi og fysiologi ved University of Chester's Medical School, til at dele sine tanker om Covid og immunitet i følge The Mirror.

Kan du få Covid igen, hvis du for nylig blev smittet med en variant?

Forskning viser, at for dem, der kommer sig fra Covid, varer immuniteten alt mellem tre måneder og fem år.

Der var tidlige rapporter om, at folk så ud til at have flere coronavirus-infektioner inden for kort tid, men det blev senere konkluderet, at test var problemet, og patienter fik forkert at vide, at de var fri for virussen.

En igangværende undersøgelse fra Public Health England's (PHE) fastslog, at der kun var 44 potentielle geninfektioner fundet i en gruppe på 6.614 mennesker, som tidligere havde virusset.

Forskere ved Imperial College London fandt dog ud af, at den nye mutantvariant, Omikron, har en tendens til stadig at være i stand til at inficere mennesker, der har fået andre stammer af coronavirus.

Folk, der har fået to doser af vaccinen, er også modtagelige for at få Omikron-varianten.

Kort sagt mener eksperter, at selvom geninfektion ikke er overraskende og bestemt muligt, er det stadig ret ualmindeligt og mindre sandsynligt, hvis du har fået boosterdosis af vaccinen.

Hvor længe holder covid-antistoffer, når det kommer til at beskytte dig mod geninfektion?

Dem, der kommer sig fra Covid, har vist sig at have fire komponenter af immunitetsbeskyttelse, herunder:

Antistoffer, som er proteiner, der cirkulerer i blodet og genkender fremmede stoffer som vira og neutraliserer dem.

Hjælper T-celler, der hjælper med at genkende patogener.

Dræber T-celler, der dræber patogener.

B-celler, der laver nye antistoffer, når kroppen har brug for dem.

Forskere har fundet ud af, at alle fire af disse faktorer varer mindst otte måneder efter infektion med coronavirus.

Dr. Gareth Nye, lektor i anatomi og fysiologi ved University of Chester's Medical School, siger til Mirror Online: "Antistoffer er systemet, der genkender infektion og lagrer som en hukommelse, så tidligere infektioner og vacciner udfører denne proces, hvilket betyder, at den næste infektion kan behandles hurtigere.

Han tilføjer: "At de er den måde, kroppen hjælper med at forsvare sig mod alt, hvad den tror er farlig. De er specifikke for hver "trussel", så kroppen ved, hvordan den skal bekæmpe den."

En undersøgelse fra University of Washington School of Medicine viste, at antistoffer opretholdes i mindst tre måneder, mens en anden afslørede, at selv milde tilfælde af infektion producerede antistoffer i mindst fem til syv måneder.

På trods af det faktum, at vores krop udvikler antistoffer til at bekæmpe virussen, er immunitet mod det ikke garanteret.