Kan det virkelig passe? DMI deler trist sommermelding

25/03/2025 09:37

|

Emil Martesen

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Kan det virkelig passe?

Andre læser også

Det særdeles flotte forårsvejr har fået sit tag over Danmark, men som tirsdagen skrider frem får piben en anden lyd.

Efter mange dage med flot forårsvejr ændres vejrbilledet nemlig markant i dag, tirsdag, når en front med mange skyer og regn bevæger sig nedover landet fra nordvest.

Der ventes ikke de store regnmængder. I den nordlige del af landet, hvor der falder mest, vil der komme mellem 2 og 7 mm regn og det falder på et tørt sted.

Det skriver DMI.

Marts måned har nemlig indtil nu været knastør. På landsplan er der faldet 8 mm nedbør, hvilket skal ses i forhold til normalen, der lyder på 46,4 mm for hele marts måned (klimanormal 1991-2020).

Der er dog intet unormalt i, at forårsmånederne, hvad nedbør angår, ligger til den tørre side.

Således er både marts og april de absolut tørreste måneder i løbet af et helt år, med april måned som bundskraberen med kun 38,5 mm nedbør på landsplan.

Luftens temperatur og fugtighed, en afgørende faktor

Den nedbør der fra tid til anden falder over Danmark er i høj grad relateret til luftens temperatur og fugtighed. Jo lavere temperaturen er, jo mindre vanddamp kan luften indeholde og på et tidspunkt vil vanddampen give sig til kende i form af flydende dråber og/eller iskrystaller (sne). Det sker ved den såkaldte dugpunktstemperatur.

Når først nedbør dannes, og falder ud af atmosfæren som regn, sne, slud, så falder den totale mængde af vanddamp i atmosfæren, luften bliver mere tør.

Atmosfæren er som en vredet karklud

Efter en lang vinter med lave temperaturer både nord, syd og øst for Danmark, er atmosfæren, som en karklud, vredet godt og grundigt op, og mængden af vanddamp på et absolut minimum. Det forklarer hvorfor marts og april, hvad nedbør angår, begge skraber bunden.

I takt med at solen får mere og mere magt, stiger luftens temperatur og dermed også dens evne til at indeholde mere vanddamp. Solen øger også fordampning fra søer, havoverflader mv. og det bidrager også til mere vanddamp i atmosfæren.

Sommermåneder med skybrud og kraftig regn

Med andre ord - det er i de varme sommermåneder at atmosfæren omkring Danmark kan indeholde mest vanddamp, og derfor også her vi typisk ser de største nedbørsmængder når kraftige skybrud fejer henover landet, eller når sjaskvåde sommerlavtryk fra tid til anden sender kaskader af vand mod overfladen.

Med 6 dage tilbage af marts skal der for alvor til at ske noget på nedbørsfronten såfremt vi skal nærmes os, eller tangerer, normalen på 46,4 mm.

Selvom de kommende dage bliver mere ustadige, og flere regnvejr fra tid til anden vil passere landet, er et forsigtigt bud herfra, at marts måned 2025 placerer sig i den tørre ende.