Kæmpe gevinst at hente for disse boligejere: Kan reducere næsten halvdelen af deres gæld

01/11/2023 14:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En række danskere har nu muligheden for at reducere deres boliggæld betydeligt.

Mest læste i dag

Det er værd at lytte op, da der er betydelige besparelser i vente for flere boligejere.

Selv om interessen for at omlægge boliglån er på det laveste niveau i to år, er der stadig en mulighed for at reducere sin restgæld betydeligt og dermed få flere penge i hænderne.

Dette er rapporteret af Finans.dk.

I det forgangne år omlagde omkring 200.000 boligejere deres fastforrentede lån og erstattede dem med nye lån, hvilket resulterede i en omlægning af boliglån for mere end 200 milliarder kroner.

Og det er ikke slut endnu.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark, siger åbent, at der er et enormt potentiale for boligejere, især dem med ældre fastforrentede lån, til at skære næsten halvdelen af deres gæld.

Efter at Realkredit Danmark i 3. kvartal kun konverterede lån for 3 mia. kr, det laveste niveau siden renterne begyndte at stige, er der nu nye obligationsserier til rådighed.

Og der er stadig god grund til at smile bredt, da der er betydelige gevinster ved at omlægge de ældre fastforrentede lån.

I visse tilfælde kan boligejere skære næsten halvdelen af deres restgæld ved at indfri den til underkursen og i stedet skifte til et rentetilpasningslån eller et nyt fastrentelån.

For boligejere med et 1 procent lån med 30 års afdragsfrihed kan det betyde en reduktion på 45 procent af restgælden. Med et lån på 1 million kroner kan man derfor mindske gælden med 450.000 kroner.

Også boligejere med et 0,5 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed kan reducere en betydelig del af boliggælden. Med en kurs på 58 bliver gælden på et lån på 1 millioner kroner pludselig 420.000 kroner mindre.

Men Christian Hilligsøe Heinig påpeger, at det ikke er fornuftigt for alle boligejere at konvertere deres lån:

"For nogle boligejere giver det ikke mening at konvertere deres lån med henblik på at reducere restgælden - enten på grund af en for lille besparelse i forhold til omkostningerne eller fordi deres risikoprofil og tidshorisont ikke passer sammen med en omlægning".

Så mens rentestigningerne har fået mange til at tøve, påpeger eksperter stadig, at det er et gunstigt tidspunkt for dem, der ønsker at tage springet og mindske deres boliggæld.