Jyske Bank indkaldt til retten i alvorlig sag: "Sagen har stor principiel betydning."

28/09/2023 08:21

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Jyske Bank er blevet stævnet.

Mest læste i dag

En betydeligt bekymrende sag er blevet offentliggjort, ifølge en artikel i Finans.

I perioden mellem december 2019 og september 2022 har Jyske Bank trukket negative renter fra deres kunder på en eller flere af deres konti. Dette omfatter også kundernes opsparingskonti, men er det noget, kunderne selv er klar over?

Forbrugerombudsmanden har nu indgivet en retssag mod banken for at afgøre, om de nuværende kunder har givet deres aktive samtykke til denne praksis.

Desuden kræver retssagen også en undersøgelse af rentevilkårene for bankens grundlæggende indlåns- og betalingskonti.

"Forbrugerombudsmanden mener, at disse konti er underlagt lovgivning, der forhindrer opkrævning af negative renter. Vi har især fokuseret på de konti, hvor kunderne ikke havde mulighed for at flytte deres penge, da banken begyndte at opkræve negative renter," udtalte forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

"Jeg henviser til lovgivningen, som giver alle ret til enkle lønkonti til modtagelse af løn og betaling af regninger. Ifølge vores fortolkning af lovgivningen kan banken ikke opkræve negative renter for indskud på sådanne konti, men kun rimelige gebyrer."

Forbrugerombudsmanden ønsker også, at retten vurderer, om Jyske Banks rentevilkår i deres forretningsbetingelser er urimelige eller er blevet ændret uden kundernes samtykke. Dette er især relevant for kunders opsparingskonti.

Jyske Bank har udtrykt uenighed med Forbrugerombudsmandens vurdering.

"Det er en principiel og vigtig sag. Mange har betalt negative renter i lang tid," udtalte Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, til medierne.

Det er værd at bemærke, at Jyske Bank var den første danske bank, der begyndte at opkræve negative renter fra deres private kunder.