Hver fjerde undlader at gøre dette: 'Danskerne er ikke klar over det'

25/10/2021 09:34

|

Christina Hansen

Foto: Codan forsikring

Mest læste i dag

Hvert år modtager Codan forsikring tusindvis af vejrskadeanmeldelser rundt omkring i Danmark, og anmeldelserne er stigende.

Særligt i forbindelse med stormvejr.

Alligevel erkender hver fjerde danske boligejer i en ny undersøgelse fra Codan, at de ikke foretager sig noget for at forebygge vejrskader, når det trækker op til storm.

Det skyldes, ifølge danskerne selv, blandt andet manglende overblik.

Over de seneste uger er det for alvor blevet tydeligt på vejret, at vi er gået ind i en efterårssæson fyldt med regn og blæst. Og det betyder travlhed hos forsikringsselskabet Codan.

På et normalt år modtager Codan tusindvis af anmeldelser af vejrskader rundt omkring i Danmark, og over de seneste fem år er antallet af vejrrelaterede skader steget med 10-12 pct.

Det er særligt i forbindelse med skybrud og stormvejr, at skaderne sker. Og erfaringen hos Codan er, at en stor del af de danske boligejere først tænker over konsekvenserne af vildt vejr, når kælderen er oversvømmet, tagstenene knuste, eller når havetrampolinen vender på hovedet i drivhuset.

Den erfaring bekræftes i en ny befolkningsundersøgelse lavet af Epinion på vegne af Codan. Her svarer hver fjerde danske boligejer, at de ikke forbereder boligen på vejrskader, når vejrudsigten melder om storm.

”Vi har altid travlt i vores skadesafdeling, når stormen raser. Og vi kan tydeligt se det i typen af anmeldelser i og omkring et døgn med vildt vejr, at en del boligejere ikke forbereder deres hjem på vejrskader. Jeg tror, det handler rigtig meget om manglende tid, men i virkeligheden også mangel på indsigt i hvilke foranstaltninger, der er vigtigst. Det er værd at lave om på,” siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan.

Boligejerne ved ikke, hvad de skal gøre for at sikre deres bolig mod storm

Skadedirektørens bedste forklaring på de mange vejrskader er altså, at danskerne ikke når at forberede sig på vejret – eller ikke er klar over, hvordan det gøres bedst. Og det bud er ikke helt skævt fra virkeligheden.

Codans befolkningsundersøgelse viser nemlig, at 38 procent af danskerne ikke ved, hvad der generelt skal til for, at deres bolig er sikret mod fremtidige stormskader.

Derudover svarer hver femte danske boligejer, at de ikke har sikret deres bolig imod vejrrelaterede skader, fordi de mangler overblik over behovet.

”Der er rigtig meget, man kan gøre for at forberede sig på stormvejr, og det behøver hverken at være krævende eller dyrt. For eksempel er en af de vigtigste tommelfingerregler at fjerne løse genstande fra haven,” siger Henrik Bundgaard og fortsætter:”Derfor håber jeg, at danskerne vil gøre det til en del af deres faste vejr-rutine, lige at gå en tur rundt om huset og flytte løse grene, trampoliner, lette fodboldnet og lignende væk fra huset. Selv den slags små forebyggende tiltag vil spare boligejerne for en masse uheldige penge og kræfter på bagkant af stormvejret.”

Skadedirektør Henrik Bundgaard deler her sine bedste råd til, hvordan du kan forebygge vejrrelaterede skader på din bolig – både i god tid og lige før en storm.