Hver fjerde oplevet dette: Det er alvorligt

10/11/2021 10:31

|

Christina Hansen

Foto Gjendsige

Andre læser også

Hver uge oplever hver fjerde dansker, at en medbilist har glemt at tænde lyset på bilen efter mørkets frembrud. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Selvom lyset kan tændes automatisk i mange biler, så møder en lang række danskere stadig medbilister, der har glemt at tænde for lyset, når de kører rundt i den travle danske trafik.  

En ny undersøgelse viser nemlig, at hver fjerde dansker ugentligt oplever, at andre kører uden lys på efter mørkets frembrud, og hver ottende dansker ser biler uden tændt lys på daglig basis. Men færdsel uden lys øges risikoen for uheld, både blandt bilister, men også blandt trafikkens andre aktører, fortæller skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.  

”Helt generelt er det forebyggende for uheld, at man har de lovpligtige lys tændt, når mørket er faldet på, og har man ikke det, risikerer man en bøde på 1000 kr. Men selvom manglende lys kan skyldes fejl eller forglemmelser, er det ekstremt vigtigt, at man som bilist er sit ansvar voksent og sørger for, at man har det lovpligtige kørelys tændt,” siger Henrik Sagild.   

Ekstra fokus på landdistrikterne 

Undersøgelsen viser også, at det især er i landdistrikterne, at problemet er stort. Hver tredje person, der bor i et landdistrikt, svarer, at de ugentligt oplever biler uden lys på, mens knapt hver sjette oplever det dagligt. Og manglende lys kan have endnu større konsekvenser i områder, hvor vejbelysningen i forvejen er mindre god. 

”Selvom man måske mener, at man har et godt kendskab til de ruter, man kører, ændrer det ikke på lygternes vigtighed i vintermørket. Derudover kan man som bilist, der oplever biler uden lys, også forsøge at hjælpe med at gøre opmærksom på problemet,” siger Henrik Sagild.  

Hvis man møder en bil uden lys på, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man blinker to gange med det lange lys. Brugen af det lange lys er nemlig tilladt, når det man bruger det for at forebygge eller afværge fare.  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i juni 2021 blandt 1591 repræsentativt udvalgte danskere.