Hver anden bilist har prøvet det: Kan resultere i fatale konsekvenser

02/12/2023 15:37

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Alt for mange danskere er skyldige.

Andre læser også

Alt for mange danskere begiver sig ud i trafikken, selv når træthed tynger dem. En undersøgelse foretaget af Kantar Public for Gjensidige afslører, at faktisk har halvdelen af danske bilister kørt bil i en tilstand, hvor de har haft svært ved at holde sig vågne.

Gjensidige meddeler dette i en pressemeddelelse og påpeger, at træthed hos bilister årligt resulterer i trafikulykker. På trods af dette indikerer halvdelen af danske bilister, at de har oplevet at være så trætte bag rattet, at de enten har haft svært ved at holde øjnene åbne eller endda er faldet i søvn i kort tid.

I den aktuelle undersøgelse svarer 43 procent, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne under kørsel, mens hele otte procent beskriver, at de faktisk er faldet i søvn i et kort øjeblik.

Undersøgelsen, udført af Kantar Public for Gjensidige, bekræfter, hvad Havarikommissionen for Vejtrafikulykker allerede fandt i en analyse fra 2020: Træthed var med sikkerhed årsagen til otte procent af de undersøgte ulykker.

Henrik Sagild, skadedirektør hos Gjensidige, er bekymret over den høje andel af bilister, der har oplevet træthed bag rattet. Dette motiverer ham til at understrege behovet for øget selvjustits, inden man sætter sig ind i sin bil.

"Det er bekymrende, at så mange har oplevet at være så trætte bag rattet, at de har svært ved at holde sig vågne. Selvom træthed naturligvis kan opstå under kørslen, har man som bilist et ansvar for at sikre, at man er tilstrækkeligt frisk til at køre bil, inden man begiver sig ud i trafikken," udtaler han.

Undersøgelsen viser også, at danskernes foretrukne metoder til at forebygge træthed inkluderer hyppigere pauser, høj musik, samtaler samt kaffe eller energidrik. Henrik Sagild advarer dog om, at ikke alle metoder er lige effektive, når trætheden først indtræder.

"Selvom det måske virker intuitivt at indtage koffein eller skrue op for musikken for at forblive vågen, er dette kun midlertidige løsninger. Pauser er derimod afgørende, og anbefalingen er derfor at køre til siden og tage en pause eller endda en kort lur, hvis man ikke føler sig i stand til at forblive vågen og fokuseret på trafikken."

Havarikommissionen deler også råd:

  • Hvis du bliver træt, bør du overveje at skifte chauffør eller tage en powernap på 15-20 minutter.

  • Kaffe eller koffeinholdige drikke hjælper kun midlertidigt, mens skrue op for radioen eller åbne vinduerne ikke er effektivt.

  • Tegn på træthed inkluderer hyppigt blinkeri, svært ved at fokusere, gaben eller manglende erindring om den sidste kilometer.

  • Ignorer ikke tegn på træthed og tro ikke, at du nok skal klare det – det kan have alvorlige konsekvenser.