Hvad kom først- hønen eller ægget? Her er svaret

19/06/2023 20:45

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Det har været en evig gåde, men nu lader det altså til, at svaret er fundet.

Mest læste i dag

Det berømte spørgsmål om kyllingen og ægget er endelig blevet knækket.

Kyllingen kom først. Forskere mener nemlig, at moderne fugle og krybdyrs tidlige forfædre fødte levende unger i stedet for at lægge æg.

Forskere fra Bristol University fandt æglæggende arter udviklet fra dem, der fødte mere som mennesker som gør.

Æg blev lagt af kyllingens dinosaur-forfædre millioner af år før de første kyllinger kom. Det skriver Daily Star.

Men videnskabsmænd har nu fundet ud af, at hønens forfædre måske slet ikke har lagt æg, som tidligere antaget.

Forskere har længe troet, at æglægning med hårde skaller var en afgørende rolle i den evolutionære succes for mere end 300 millioner år siden for arter kendt som fostervand, herunder pattedyr, firben, krokodiller og fugle.

Men forskere fra Bristol og Nanjing Uni i Kina har nu fundet ud af, at nogle æglæggende arter kunne have udviklet sig fra forfædre, der fødte levende unger.

"Vi kan være ret sikre på, at mange af dinosaurerne lagde hårdtskallede æg helt tilbage i evolutionær tid. "[Vores forskning] ændrer ikke på det, men det ændrer vores antagelse om, at det hårdtskallede æg var en meget tidlig begivenhed, der var nøglen til succesen med fostervand. [Der var] mere af en mangfoldighed af reproduktionsmåder, især evnen til at fastholde de unge gennem forlænget embryoretention (EER)," sagde Bristol Unis professor Michael Benton.

Moderne fugle, krokodiller og skildpadder lægger æg, når embryonet indeni stadig er på et tidligt udviklingsstadium. Det vokser uden for moderen og klækkes senere.

Pattedyr beholder deres embryoner internt, kendt som EER, så de kan udvikle sig inden for moderen, før de bliver født levende.

Firben og slanger holder også deres embryoner internt i længere tid. De lægger normalt derefter æg, men nogle kan føde levende unger.