Huskøb: Så meget billigere er det blevet i din landsdel

20/03/2023 10:36

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Huskøbet er blevet billigere i alle landsdele det seneste år, men priserne steg i Vestjylland den seneste måned, og flere købere på boligjagt skaber ny optimisme.

Et år efter inflationskrisen og Ukraine-krigen brød ud, er der endelig tegn på, at køberne igen kigger på hus.

Tendensen på landsplan er, at prisfaldet på huse ser ud til at løje en smule af i februar.

Det skriver Home i en pressemeddelelse mandag formiddag.

Flere købere på boligjagt

Det hænger sammen med, at der er kommet flere købere på banen, forklarer ejendomsmæglerkæden Home – og at køberne generelt har været mere aktive end sælgerne, hvorfor antallet af huse til salg er skrumpet.

En del boligejere har holdt sig tilbage med at sætte til salg i vintermånederne, fordi de ikke syntes, at timingen var god.

- Vores mæglere møder igen flere købere, og i det hele taget er der en anden optimisme nu end i efteråret, hvor de pludselige høje renter, energipriser og prisstigninger fik boligmarkedet til at gå i baglås, siger Michael Dalsager, talsperson og presseansvarlig i home, og tilføjer:

- Nu har købere og sælgere vænnet sig til den nye virkelighed, en del købere har genberegnet budgettet, mange sælgere har justeret priserne, og de møder hinanden mere åbent i forhandlingerne.

I februar – og generelt siden nytår – har ejendomsmæglerne vist flere boliger frem og også solgt flere, viser statistikken ’Boligbrief’ fra Home og Danske Bank.

Faktisk har antallet af hushandler de seneste uger været helt 'normale' - det vil sige som et gennemsnit af årene op til coronatiden 2015-2019.

Stor forskel på prisfald mellem landsdele

  • På landsplan er huspriserne faldet 8,4 % det seneste år - svarende til knap 210.000 kr. for 140 kvm. - men der er stor forskel på, hvor meget billigere et gennemsnitshus er blevet rundt i landet.
  • I Vestjylland er husene solgt for 7,6 % mindre. Det svarer til et gennemsnitligt prisfald på knap 110.000 kr. for 140 kvm. hus. 
  • I februar blev et vestjysk hus i snit solgt for omtrent 1.310.000 kr. 
  • Mindste prisfald er set på husene i Østjylland, cirka 60.000 kr., mens det største prisfald er i København By, knap 870.000 kr.

Fakta: Kvm-priserne for villaer og rækkehuse i landsdelene (sorteret pris i % seneste måned)

Kilde: Boligsiden og Home