Hold dig fra dem: Kun 1 ud af 10 indeholder faktisk det, der står på pakken

04/05/2024 22:59

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Der er skræmmende læsning i en ny undersøgelse af kosttilskud.

Mest læste i dag

Markedet for kosttilskud er en milliardindustri, og der er hundredetusindvis af danskere, der hver dag tager alt fra multivitaminer til fiskeolie eller D-vitamin og kalk.

Der er da også meget godt at sige om mange kosttilskud, da flere af dem har beviseligt positive effekter på vores helbred.

Man kan hurtigt købe sig fattig i tilskuddene, og derfor er der mange, der tyr til at købe dem online, da de ofte er billigere der end i fysiske butikker.

Men hvis du ynder at bestille dine tilskud hjem via nettet, bør du være meget påpasselig.

Kun 1 ud af 10 indeholdt det rigtige

En ny undersøgelse, som er udgivet i Jama Network, viser nemlig, at det ikke er sikkert, du får det, du egentlig bestiller - som i slet ikke.

Skræmmende nok viste undersøgelsen nemlig, at det kun var sølle et ud af ti produkter, der havde den rigtige ingrediens i den dosis, der faktisk er angivet på produktet.

Et resultat, som ikke overrasker Morten Hostrup, lektor i fysiologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

"I de fleste tilfælde indeholder produkterne ikke det, de lover – og endda i nogle tilfælde indeholder de forbudte stoffer." fortæller han til Videnskab.dk, før han fortsætter:

"Det er heller ikke usædvanligt, at atleter ender med at teste positiv i dopingkontrol efter indtag af kosttilskud købt online," siger han.

Det vilde vesten

Årsagen til, at producenterne overhovedet kan slippe afsted med at sælge noget, der overhovedet ikke lever op til det, det annoncereres som, er, at netop markedet for kosttilskud er meget dårligt reguleret.

Morten Hostrup anbefaler da også, at man helt holder sig fra at købe kosttilskud via nettet.

Ikke bare risikerer du at smide penge lige ud af vinduet for noget, der ikke gør nogen forskel for dig, men der er også eksempler på, at kosttilskuddene kan indeholde stoffer, som ikke er godkendt til brug af mennesker.