Højeste priser i 15 år

11/01/2022 07:48

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Priserne på huse, lejligheder og sommerhuse steg i 2021 med mere end 10 procent. Stigninger i den størrelsesorden er ikke set siden midten af 2000’erne. Stigningen var særligt stor i første halvår.

2021 har været et helt særligt år på boligmarkedet. Det fremgår af de nyeste tal fra Boligsidens Markedsindeks, som viser prisstigninger på boliger, der ikke er set højere i 15 år.

Priserne på huse er steget 11 procent i 2021, for lejligheder er der tale om en stigning på 10 procent, og sommerhuspriserne er nu 16 procent højere end for et år siden.

”Boligmarkedets 2021 vil blive husket for de vilde handelstal i årets første måneder, som førte til store prisstigninger. Der var så meget tryk på i første halvdel af 2021, at der opstod debat om eventuelle indgreb på boligmarkedet. Siden faldt tempoet i andet halvår, hvor prisstigningerne blev langt mindre, og regeringen afviste de foreslåede indgreb på boligmarkedet. På den måde var udviklingen i 2021 opdelt i to meget forskellige halvdele,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Første husprisfald i 20 måneder

Den bedste måde at illustrere pointen om de to meget forskellige dele af 2021 er at tage et kig på udviklingen i huspriserne den seneste måned.

I december kom der for første gang i 20 måneder et minus foran prisudviklingen, idet vi ser et beskedent fald på 0,4 procent.

”Det er almindeligt, at priserne stagnerer i efteråret, og det er normalt at opleve prisfald i december. Og det er netop, hvad vi har set i andet halvår 2021. Sagt med andre ord har vi bevæget os fra den usædvanlige situation først på året mod en mere normal virkelighed i andet halvår, hvor de sæsonudsving, vi så før corona, nu begynder at indfinde sig igen,” siger Birgit Daetz.

Delte forventninger til 2022

Hvorvidt bevægelsen mod et mere normalt boligmarked i 2022 vil fortsætte, er det helt åbne spørgsmål.

Landets ejendomsmæglere forventer uændrede priser eller prisfald, viser Dansk Ejendomsmæglerforenings seneste forventningsundersøgelse. Renteudviklingen og den lavere handelsaktivitet mod slutningen af året peger i samme retning, mens nogle af landets boligøkonomer i sidste uge forklarede, at det historisk lave udbud kan føre til nye prisstigninger.

Så hvad skal vi egentlig forvente os af 2022?

”Vi ved fra 2020 og 2021, at det er svært at spå om fremtiden. Men vi forventer, at antallet af handler i 2022 bliver lavere end i de foregående år, og vi håber, at udbuddet stiger til foråret, så køberne får mere at vælge imellem. Vi forventer desuden, at tendensen mod mere normale tilstande på boligmarkedet fortsætter, og at priserne derfor også i højere grad vil følge de sæsonudsving, der blev sat ud af kraft, da corona ændrede boligmarkedets dynamikker i 2020,” siger Birgit Daetz.