H&M indfører gebyr for kunderne: Skal dæmpe voksende trend

10/10/2023 13:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Initiativet kommer, efter en stor webshop tidligere på året gav mere end 40.000 kunder karantæne fra at kunne handle på siden.

Mest læste i dag

Internethandel har åbnet op for en helt ny dimension af muligheder for forbrugere. I stedet for at skulle forlade hjemmet og besøge en fysisk butik i åbningstiden, kan man nu sidde komfortabelt på sofaen om aftenen og gennemse en hjemmeside, få produkter leveret direkte til ens dør, prøve varerne, og returnere de elementer, man ikke ønsker at beholde.

Denne nye mulighed har virkelig fanget forbrugernes interesse, men det bringer samtidig et nyt problem med sig. De massive mængder af returneringer uden anden grund end at produktet ikke passer eller opfylder ens forventninger, belaster miljøet på grund af den konstante transport, og virksomhederne lider også økonomisk ved at tilbyde gratis returmuligheder.

Som svar på denne udfordring har en af verdens største tøjproducenter, H&M (Hennes & Mauritz), nu besluttet at indføre et gebyr på £1.99, hvilket svarer til omkring 18 danske kroner, for returnering af produkter, medmindre selvfølgelig produktet er defekt eller leveret forkert.

Denne beslutning blev rapporteret af Mirror. H&M har dog undtaget sine H&M-medlemmer fra dette gebyr, så de stadig kan returnere varer gratis, selv hvis der ikke er noget galt med produktet. En talsperson fra H&M bekræftede ændringen over for BBC og oplyste, at den blev indført om sommeren.

Flere gebyrer på vej?

H&M's initiativ rejser spørgsmålet om, hvorvidt andre virksomheder også vil følge dette eksempel. Tidligere på året besluttede webshoppen Boozt.com at blokere 42.000 kunder, der returnerede varer uden fejl. Detailhandels-eksperten Jonathan De Mello udtalte til BBC: "Det er interessant, at virksomhederne ser ud til at gøre dette på en mere diskret måde, men det er en fornuftig beslutning. Det giver økonomisk mening, da det afskrækker kunder fra at købe store mængder online og derefter returnere flertallet af dem. Dette har været et betydeligt problem for virksomheder."

Nogle virksomheder som Next hævede allerede året før prisen for returnering fra £2 til £2.50, mens Boohoo-kunder betaler £1.99 for at returnere en online ordre.

Det er endnu uvist, om H&M's gebyr også vil gælde for Danmark.