Her er hvorfor, at du altid bør betale med kontanter

18/08/2024 19:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Har du tænkt over det?

Mest læste i dag

Der har på det seneste været stor fokus på brugen af kontanter.

Dette skyldes blandt andet forsvarsminister Troels Lund Poulsens udmelding om, at danskerne bør være i stand til at klare sig selv i 72 timer i tilfælde af en hybridkrig.

Her anbefales det, at kontanter indgår som en del af 'overlevelsespakken'.

Nu viser det sig dog, at kontanter ikke kun er vigtige i en potentiel krisesituation, men også kan have en væsentlig fordel i hverdagen.

Spar penge ved at bruge kontanter

Australske forskere har konkluderet, at kontanter kan spille en afgørende rolle i personlig økonomisk kontrol og sparevaner.

Ved at analysere data fra 71 forskningsartikler fra 17 lande og over 11.000 deltagere har forskere fra University of Adelaide og University of Melbourne fundet, at betalingsmetoden har betydelig indflydelse på vores forbrugsmønstre.

Det skriver Faglig Senior via Videnskab.dk.

Forskerne brugte avancerede metaanalysemetoder til at sammenligne resultaterne fra tidligere studier og bekræfte deres konklusion.

Det står klart, at kontantløse betalinger er forbundet med højere forbrug sammenlignet med betaling med kontanter.

“Vi bruger sandsynligvis flere penge, når vi betaler med kontantløse metoder, end når vi betaler med kontanter,” udtaler en af forskerne.

Men hvorfor er det sådan?

Her er forklaringen

Betalingsmetoden påvirker vores adfærd og følelser i forhold til pengeforbrug.

En central teori bag denne adfærd er 'smerten ved at betale', som blev introduceret i 1996.

Teorien forklarer, at den smerte, vi oplever ved at bruge penge, varierer afhængigt af betalingsmetoden. Når vi betaler med kort, er der ingen fysisk udveksling, hvilket gør det mindre smertefuldt.

“Vi mister ikke noget konkret ved at swipe eller indtaste kortnummeret, så det føles mindre smertefuldt,” forklarer forskerne.

Med kontanter er det anderledes, da man fysisk skal tælle og aflevere penge, hvilket gør tabet mere konkret og følelsesmæssigt betydningsfuldt.