Har du også undret dig? Så lang en afstand kan en fotovogn måle din fart fra

25/04/2024 14:08

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Politiet udfører fartkontrol for at øge færdselssikkerheden.

Mest læste i dag

På de danske veje er det et velkendt syn: de formidabelt udseende ATK-fotovogne.

Mange bilister har desværre også måttet posere for et pludseligt fotografi sammen med deres bil, fanget fordi foden lige var lidt for tung på speederen i det sekund, de passerede vognen.

Men det rejser spørgsmålet: Hvor langt fra kan disse fotovogne egentlig måle hastigheden på en bil?

Hastighedsmålingen i fotovogne

I hjertet af fotovognens udstyr ligger en avanceret 3D-laser, der nøjagtigt fanger hastigheder på forbipasserende biler ved hjælp af en blitz og en laser-detektor. Atop denne laser sidder to specialdesignede kameraer, et rettet mod hver af de nærmeste kørebaner, hvilket gør det muligt at dokumentere hastighedsovertrædelser, også under overhalinger.

Lasersystemet kan overvåge op til fire vejbaner på én gang og begynder at måle bilers hastighed, når de nærmer sig vognen på en afstand af cirka 70 meter. Processen indebærer næsten 400 individuelle hastighedsmålinger inden bilen når inden for 20 meters afstand, og dækker en strækning på omkring 50 meter. Overskrider en bilist hastighedsgrænsen i dette interval, udløser systemet automatisk et fotografi, når bilen er 20 meter fra vognen. Således sikres præcis dokumentation af hastighedsovertrædelser.

Ansvaret for at verificere målinger og billeder hviler hos operatøren af fotovognen, herunder at sikre, at bilens forreste nummerplade er tydeligt synlig for at muliggøre håndhævelse af loven.

Sådan skriver Saphe.

Ydermere er nyere modeller udstyret med et dobbeltkamerasystem, der tillader blitz-fotografering i begge kørselsretninger.

Ny fartmåler kan måle fra op til 1200 meter

Politiet har for nyligt opgraderet deres udstyr med en ny fartlasermåler i form af en 'pistol'. Dette teknologiske spring, der har været i brug siden januar 2022, kaldes TruCAM II, og kan måle bilers hastighed fra op til 1200 meter væk, en markant forøgelse i forhold til tidligere laseres rækkevidde.

Denne øgede afstand gør det svært for bilister at opdage fartkontrollen i tide.

Det er dog ikke specificeret, hvordan politiet præcist anvender disse lasere.

Denne nye lasermåler fremhæver også andre fordele, såsom øjeblikkelig brugervenlighed efter opsætning og behovet kun for at placere sig strategisk langs vejen. En anden væsentlig fordel ved denne lasermåler er dens diskrete karakter, som gør det vanskeligt for bilister at spotte de betjente, der foretager målingerne.

Det skrev Skorstensgaard tilbage i 2022.