Mange boligejere går glip af lavere varmeregning, bedre komfort og højere boligværdi, fordi de ikke kender mulighederne for energiforbedringer i deres hjem.
De varme måneder er nemlig traditionelt højsæson for renoveringsprojekter i hjemmet, men hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte, når du hopper i arbejdstøjet og vil energirenovere dit hjem, er du langt fra den eneste.
Et stort antal boligejere er nemlig usikre på, hvilke energiforbedringer de skal gå i gang med, hvis de vil hæve deres boligs energimærke. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige og NRGi. Undersøgelsen viser, at 53 procent af danske boligejere ikke ved, hvad der skal til for at løfte energimærket, mens 43 procent slet ikke kender deres nuværende mærke.
Og det kan være en overset mulighed, vurderer Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.
Ifølge ham er energimærket et oplagt sted at starte, hvis man vil i gang med at energirenovere.
”Sommeren er et oplagt tidspunkt til at give boligen en kærlig hånd, og her kan energimærket være et godt sted at starte. Det giver et klart overblik over, hvor det giver mest mening at sætte ind, hvis man vil energirenovere og prioritere de steder, der rykker mest,” siger Bo Halm Andersen og tilføjer:
”Et godt energimærke kan også gøre dit hjem mere attraktivt på boligmarkedet, hvis du en dag vil sælge det. Det er en investering, der kan mærkes på flere fronter.”
Et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er – fra A (bedst) til G (dårligst). Det indeholder også forslag til forbedringer, som kan sænke energiforbruget, husets CO2-udledning og forbedre komforten i boligen.
Lavt energimærke kan dække over større udfordringer
Energiforbedringer i hjemmet handler ikke kun om økonomi og energiforbrug. De kan også være med til at reducere risikoen for skader i og på huset, forklarer Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige.
”Der kan være flere fordele ved at gøre en indsats for at forbedre boligens energimærke. Effektiv isolering og moderne varmesystemer kan bidrage til et bedre indeklima og reducere risikoen for skader som følge af fugt, råd og svamp. På den måde kan man forebygge problemer, der ellers er dyre at udbedre,” siger hun.
Sådan forbedrer du boligens energimærke
Alle boliger er forskellige, og der findes ikke én løsning, der passer til alle. Men ifølge Bo Halm Andersen er der nogle steder, hvor det ofte kan betale sig at sætte ind, hvis man vil forbedre boligens energimæssige stand.
Her er nogle af de mest almindelige tiltag, der anbefales i energimærket:
Hulmursisolering – reducerer varmetabet gennem ydervæggene
Efterisolering af loft – mindsker varmetab og giver bedre varmeøkonomi
Udskiftning af døre og vinduer – fjerner kuldebroer og forbedrer komforten
Isolering af vand- og varmerør – holder bedre på varmen og minimerer spild
Udskiftning af varmekilde – for eksempel fra olie eller gas til varmepumpe eller fjernvarme