Grænsekontrol ophæves: Træder i kraft 12. maj

14/04/2023 12:06

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com
Regeringen omlægger grænsekontrollen mod Tyskland og ophæver grænsekontrollen mod Sverige. Samtidig styrkes politiindsatsen i grænseområderne.

Mest læste i dag

Fra den 12. maj 2023 ophører grænsekontrollen mod Sverige, mens grænsekontrollen mod Tyskland bliver omlagt.

Det har regeringen i dag meddelt EU-kommissionen, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Grænsekontrollen mod Tyskland bliver genindført i en ny midlertidig periode og vil som udgangspunkt løbe frem til den 11. november 2023, fremgår det af pressemeddelelsen.

Kontroltrykket vil blive ændret betydeligt, så der kontrolleres færre indrejsende, og politiet vil i højere grad tilrettelægge kontrollerne på baggrund af politifaglige vurderinger.

Dette betyder, at der bliver frigivet ressourcer til en styrkelse af politiets kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne. Samtidig styrkes den generelle udlændingekontrol i hele landet med 20 årsværk.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

- Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser, og de nye ændringer vil samlet betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket.

- Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode, så er det fordi, vi finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, Danmark står over for. Blandt andet har krigen i Ukraine medført, at den aktuelle sikkerhedssituation er usikker. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og dertil kommer truslen fra fremmede staters efterretningstjenester og det aktuelle migrationspres i Europa.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at afskaffelsen af grænsekontrollen til Sverige og omlægningen på grænsen til Tyskland vil være godt for danskernes sikkerhed og for den frie bevægelighed mellem Danmark og vores nabolande.