Grænsehandlen truet: Du skal nu afsætte mere tid til din shoppetur

24/02/2025 17:24

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Længere tid ved grænsen kan få de fleste danskere til at droppe shoppeturen

Andre læser også

Debatten om permanent grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland intensiveres, efter den tyske kanslerkandidat Friedrich Merz fra CDU har foreslået en markant stramning af grænsekontrollen. Forslaget, der har til formål at reducere illegal immigration, har mødt kraftige reaktioner, især i det dansk-tyske grænseland, hvor både borgere og politikere frygter negative konsekvenser for hverdagen og det økonomiske samarbejde. Det skriver DR.

Merz har udtalt, at "der reelt vil være et indrejseforbud til Forbundsrepublikken Tyskland for alle, der ikke har gyldige indrejsedokumenter."

Forslaget kommer midt i en intens valgkamp, hvor emner som migration og sikkerhed er i fokus. Særligt efter et nyligt angreb i Bayern, hvor en mand af afghansk herkomst dræbte to personer, er spørgsmålet om grænsekontrol blevet fornyet aktuelt.

I grænseområdet møder ideen stærk modstand. Stefan Seidler, medlem af det tyske parlament for det danske mindretalsparti SSW, frygter, at en fast grænsekontrol vil forhindre den tætte integration mellem de to lande.

"Vi lever af at krydse grænsen, arbejde på den anden side og handle sammen. En permanent grænsekontrol vil være en bremse," siger han. Han understreger, at "13.000 mennesker krydser grænsen dagligt for at arbejde" og mener, at ressourcerne bør bruges på bedre asylcentre og et styrket politisamarbejde i stedet.

Der er også bekymring fra dansk side. Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) er bekymret for, at en fast grænsekontrol vil skade erhvervslivet og den frie bevægelighed.

"Jeg håber, at verden igen finder en balance, hvor grænsen er til stede, men ikke noget, vi konstant tænker på i hverdagen," siger han.

I Flensborg er meningerne delte. Hotelindehaver Katharina Knox frygter lange ventetider ved grænsen: "Vi har sommerhus i Danmark, og det vil betyde, at vi skal holde i kø hver weekend fra dag ét."

Omvendt mener pensionist Poul Petersen, at stramninger er nødvendige: "Det vil ikke påvirke mig meget. Jeg har masser af tid."

Den 23. februar går tyskerne til valg, og resultatet kan få direkte indflydelse på det daglige liv i grænselandet.