Godt nyt til kræftramte børn

26/10/2021 13:50

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Med indvielsen af to nye skannere får flere patienter nu lynhurtige skanninger med lav stråledosis.

Det teknologiske tigerspring kommer til at reformere tilgangen til diagnostik under behandling.

Det er blandt andre børn med kræft, som kan se frem til meget hurtigere og mere skånsomme undersøgelser, når de fremover skal skannes på Rigshospitalet.

Indvielsen af to nye super-skannere på Rigshospitalet kommer til at sætte nye standarder for, hvordan skanninger kan bruges diagnostisk til at hjælpe patienterne bedst muligt igennem et behandlingsforløb.

Den ene nye skanner er en PET/MR-skanner, der er særligt velegnet til eksempelvis børn og hjerneundersøgelser, fordi MR ikke giver stråledosis.

Den er doneret af Birthe Meyer fra The John and Birthe Meyer Foundation, der gennem årene har doneret over en milliard kroner til apparatur på danske hospitaler.

Den anden skanner er en Siemens Vision Quadra, hvilket er en særlig PET/CT-helkropsskanner, som kun er installeret tre andre steder i verden.

Quadra’en er en sammensmeltning af fire skannere, som for første gang gør det muligt at skanne alle organer på en gang.

Den blev præsenteret ved indvielsen d. 25. oktober af Rigshospitalets direktør Per Christiansen.

"Jeg er meget glad for, at vi har fået en stor opgradering på skannerområdet. Med denne nye teknologi kan Rigshospitalet tilbyde bestemte patienter at skanne hele kroppen på 1-2 min, hvor det normalt tager 15-30 min. Samtidig giver helkropsskanneren markant bedre billeder og reducerer den samlede stråledosis for patienterne til kun 10 % af, hvad man plejer at bruge. Jeg mener ikke, at det er for store ord at kalde det en super-skanner," siger Per Christiansen.

Skanneren kan bruges til undersøgelser af en række forskellige sygdomme, herunder gigtsygdom og betændelsestilstande.

Men i første omgang er det hensigten, at den primært skal anvendes til undersøgelser af kræftsygdomme.

Flere kontrolskanninger

Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin har ansvaret for driften af skannerne, og det nye udstyr er siden midten af september blevet testet med forskellige patientgrupper.

Det fortæller den ledende overlæge på afdelingen, professor og dr.med. Liselotte Højgaard.

"Vi kan allerede se nu, at vi kan foretage fantastiske undersøgelser med højere billedkvalitet, så det er hurtigere og nemmere at stille korrekte diagnoser. Tidligere har vi været tilbageholdende med at skanne fx børn og unge ret mange gange i et behandlingsforløb, fordi de forhåbentligt skal leve et langt liv efterfølgende og ikke kan tåle for meget stråling. Men nu kan vi begynde at integrere kontrolskanninger meget mere i behandlingsforløbet, hvilket kommer til at gavne patienterne," siger Liselotte Højgaard.

Udvider forskningsområdet

Forskningsmæssigt åbner teknologien for at udforske fysiologien på en hel ny måde.

For første gang bliver det nu muligt at undersøge alle organers blodforsyning samtidigt og måle på dynamikken mellem de forskellige organer under sygdom, forklarer Liselotte Højgaard.

"Vi står overfor et kæmpestort forskningsområde. Man kan få kvantitativt fysiologiske mål på alle organsystemer samtidigt, og med stor sandsynlighed kommer denne forskning over tid til at ændre vores diagnostik og behandling," siger Liselotte Højgaard.

Hun påpeger, at professor og dr.med. Malene Fischer netop er vendt tilbage til Rigshospitalet efter flere år ved King’s College London. En stor del af hendes forskning kommer til at centrere sig om den nye skanner.