Gode råd: Flere familier gør det

12/11/2021 08:43

|

Christina Hansen

Foto: Home

Mest læste i dag

Gode råd om familiekøb: Flere deler fornøjelser og forpligtelser i sommerhuset

SOMMERHUS: Et familiekøb er i tankerne hos hver 7.-8. sommerhuskøber, viser ny undersøgelse. Lav en klar aftale, råder ejendomsmæglerkæden Home

En del danskere på sommerhusjagt vil dele feriehuset med andre i familien.

Ifølge en spørgeundersøgelse fra analysevirksomheden YouGov er ’familiekøb’ den primære årsag til, at de vil købe sommerhus det kommende halve år.

- 13 % af sommerhuskøberne, det svarer til hver 7.-8., kigger efter et hus sammen med andre i familien. De ønsker at dele – og det er der også klare fordele ved, forklarer Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.


Et sommerhus kræver kærlighed

For et sommerhus er ikke kun lutter feriestemning og weekender langt fra hverdagens dont.

- Et sommerhus kræver også tid og kærlighed i længden. Der er store og små pligter og arbejdsopgaver for en sommerhusejer – som træværk der skal males, ting der skal skiftes, mus kan flytte ind og skader kan ramme efter storm eller frost. Hvis man er flere om huset, er der også flere til at løse opgaverne, siger Homes talsperson.

Et familiekøb giver også mere sommerhus-tid for pengene, fordi der er færre uger og weekender, hvor huset står ubenyttet.

Og når vi er ved det med pengene, så er der den klare fordel, at en delekøber måske kun betaler for et halvt eller et kvart hus selv frem for et helt.

- Ja, med mindre at det er de ældste i familien, der betaler hele gildet og lader børn og børnebørn få fornøjelsen af et sommerhus ganske gratis, tilføjer Michael Dalsager.

Undgå benspænd i familien

Hvis du overvejer at købe og eje sommerhus sammen med andre i familien, eller venner for den sags skyld, så er det en god idé at få rådgivning om de økonomiske, juridiske og praktiske sider af et fælleseje.

- Det er en rigtig god idé at få det på plads fra starten, så uenigheder ikke spænder ben for i det gode familiesammenhold senere. F.eks. ved at lave en skriftlig aftale som klart beskriver aftaler om vedligeholdelse, økonomien, fordeling af ferieuger m.v. Det er også noget, som en køberrådgiver hos en ejendomsmægler eller en advokat kan hjælpe med, siger Michael Dalsager.

En sådan aftale hedder også en samejeoverenskomst.

Hvis du gør dig tanker om et delekøb, kan du søge rådgivning her

Undersøgelsen er gennemført for ejendomsmæglerkæden Home af analysevirksomheden YouGov blandt 2000 repræsentative danskere 8.-12. oktober.