Frem skal kun disse personer testes for covid-19

10/03/2022 16:40

|

Christina Hansen

Foto:

Mest læste i dag

Smittetallene falder, og antallet af indlæggelser er lave og stabile.

Det skyldes den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet og immuniteten blandt en stor del af befolkningen efter smitte med omikron-varianten, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Samtidig er vi nu på vej ind i foråret.

Derfor kan vi gå mod mere normale tilstande og lempe på anbefalingerne for, hvornår man behøver at tage en test for covid-19, ifølge Sundhedsstyrelsen.

”Nu kan vi nøjes med, at man lader sig teste, hvis der er en særlig sundhedsfaglig grund til at gøre det. Det kan være i situationer, hvor et testsvar kan give anledning til tidlig behandling mod covid-19 for at nedsætte risikoen for indlæggelse og alvorlig sygdom. Personer på 65 år og derover, samt andre personer i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19, herunder også gravide, kan være i målgruppen for tidlig behandling. Det er derfor vigtigt, at den gruppe lader sig teste hurtigst muligt, hvis de får symptomer på covid-19 og føler sig syge, og at de kontakter egen læge, hvis de får en positiv test,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

De nye testanbefalinger betyder, at en stor del af befolkningen ikke længere behøver at lade sig teste, hvis de får symptomer på covid-19, og derfor er der heller ikke længere behov for, at kontakter til personer med covid-19 bliver testet. 

”Når smitten tager af, vil bidraget til epidemikontrollen ved at teste kontakter til personer med covid-19 være begrænset. Derfor er der ikke længere behov for at anbefale test af nære og øvrige kontakter til personer med covid-19. Det vil sige, at de personer, som fremover tester positiv for covid-19 af den ene eller anden grund, ikke længere behøver at tage kontakt til deres nære og øvrige kontakter. De skal dog stadig følge Sundhedsstyrelsens gældende anbefalinger for selvisolation,” tilføjer Bolette Søborg.

Der vil fortsat være behov for at håndtere og begrænse smitteudbrud i sundhedsvæsenet og på plejehjem, hvor der opholder sig personer, som er særligt sårbare. Her vil der stadig skulle sættes gang i aktiv smitteopsporing ved smittetilfælde. 

Det er stadig vigtigt at mindske risikoen for smitte mest muligt ved at have fokus på Sundhedsstyrelsens gode råd til at forebygge smitte, herunder at man bliver hjemme, når man føler sig syg. 
Sundhedsstyrelsen følger sammen med de øvrige sundhedsmyndigheder epidemien tæt. Anbefalinger til opsporing, test og evt. isolation af kontakter til personer med covid-19 kan revurderes og genoptages, hvis epidemisituationen i betydelig grad skulle ændre sig.