Børns psykiske velbefindende og følelsesmæssige udvikling har i mange år været et vigtigt tema for både forskere, pædagoger og forældre.
I debatten om skærmtid, kost og søvnvaner peger nyere forskning dog på en faktor, der betyder mere, end mange måske tror: nemlig hvordan forældrene agerer og møder deres barn.
Det fremhæver Berlingske.
Inden for udviklingspsykologien har Diana Baumrinds klassiske kategorisering af forældrestile været toneangivende i flere årtier. Men med nye forskningsresultater er begrebet om den sensitive forælder kommet mere i fokus.
“Det er de sensitive forældre,” forklarer professor i klinisk børnepsykologi Mette Skovgaard Væver.
Hun uddyber: “Sensitivitet i forældreadfærd er det, der bedst fremmer børns psykiske udvikling.
En autoritativ forældrestil, som både er varm og samtidig sætter klare rammer, viser sig at være særligt gavnlig.
Tre nøgleelementer er afgørende
En gennemgang af 70 internationale studier bekræfter sammenhængen mellem denne forældrestil og en lavere forekomst af depressive symptomer hos børn.
Ifølge Væver handler det om tre grundlæggende elementer: at være opmærksom på barnets signaler, at forstå dem og at reagere på en passende måde – samtidig med, at man bevarer nødvendige grænser og krav.
Men det kan være udfordrende, især i konfliktsituationer eller når barnet udforsker verden og møder modstand.
Her påpeger Væver, at nogle forældre kan have svært ved at støtte barnets selvstændighed, for eksempel når barnet prøver kræfter med at klatre højt eller insisterer på at klare tingene selv.
Forældrenes bekymringer kan hurtigt tage over, hvilket kan hæmme barnets lyst til at udforske.
Det handler derfor om at finde den rette balance. For meget kontrol kan kvæle barnets selvstændighed, mens for lidt kan skabe usikkerhed.
Den sensitive tilgang handler ikke om at være perfekt, men om nærvær, forståelse og en tryg støtte, der både guider og giver plads. En tilgang, som ifølge forskningen giver børn det bedste fundament for livet.