Forskere fra Syddansk Universitet slår nu alarm, da man frygter at de mange milliarder mundbind der over det sidste år er blevet brugt på verdensplan, potentielt kan skabe en decideret miljøkatastrofe.
Det skriver B.T.
Store dele af verdens befolkning har over det sidste års tid skulle vænne sig til, at mundbindet blev en fast del af hverdagen, og en decideret nødvendighed, hvis man havde intentioner om at foretage sig selv de simpleste ting, som en tur i bussen eller i supermarkedet.
Hvor der er efterspørgsel, bliver der selvfølgelig produceret og leveret, og mundbind der kan vaskes og genbruges fylder mere og mere i bybilledet, men ikke desto mindre. De blå plastikmundbind, der kun skal bruges én gang, har måske været det mest tydelig symbol på den globale pandemi.
De fleste har nok set et af disse mundbind smidt i en vejkant eller lignende, og det kan vise sig at blive et stort problem.
Der bruges nemlig tre millioner mundbind i minuttet(!) på verdensplan, og 129 milliarder om måneden, og det er desværre langt fra alle der ender i en skraldespand.
Derfor er det nu nødvendigt at være opmærksom på de konsekvenser, de mange milliarder mundbind kan have for miljøet – det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse, udarbejdet af forskere der slår alarm.
”Mange mundbind bliver ikke afleveret som plastikaffald, og derfor er det nu ekstremt vigtigt, at vi forholder os til den potentielle trussel mod miljøet, som de kan udgøre. Det her må ikke blive det næste plastikproblem,” – lyder det fra SDU.
”Det bliver ikke bedre af, at engangsmundbind fremstilles af plastikfibre i mikrostørrelse. Når de smuldrer i naturen, kan et mundbind frigive mere mikroplastik end en plasticpose – og det kan ske hurtigere,” – fortæller miljøtoksikolog Elvis Genbo Xu og tilføjer:
”Vi ved, at plastikfragmenter i naturen kan indeholde kemiske og biologiske stoffer som bisphenol A, tungmetaller og sygdomsbærende mikroorganismer, og at disse kan overføres til de planter, dyr og mennesker, som indtager mikro- og nanoplastik,”
Derfor foreslår forskerne nu at alle benytter sig af de genanvendelige stofmundbind, og at der stilles særlige ’mundbindsskraldespande’ op, udelukkende til indsamling af de mange mundbind.