Mange danske boliger indeholder potentielle brandrisici, som de fleste ikke er opmærksomme på. Martin Rundager, skadechef hos GF Forsikring, påpeger, at ved at følge en række enkle forholdsregler kan mange brandskader undgås, ifølge en pressemeddelelse fra GF Forsikring.
Rundager siger, "Mange boligejere tager det velkendte råd om at betragte deres hjem gennem øjnene af en potentiel indbrudstyv og træffer derefter foranstaltninger for at forhindre indbrud. Hvis de samme ejere ville se på deres hjem med en lignende opmærksomhed, når det kommer til brandfare, ville det muligvis forhindre mange mindre og større brandskader."
Nye statistikker fra Forsikring & Pension viser, at det samlede antal brandskader i Danmark i 2022 var 40.600, hvilket er en nedgang fra 41.700 i 2021 og halvdelen af antallet i 2009. Alligevel er tallet stadig for højt, forklarer Martin Rundager, der siger, "Det er positivt, at tendensen går i den rigtige retning, men vi ser stadig alt for mange brandskader, som både medfører materielle skader og i de værste tilfælde alvorlige personskader. Det mest effektive råd, vi kan give, er at installere mindst én røgalarm. Røgalarmer er ikke særligt dyre, og de giver en værdifuld sikkerhed."
Ifølge Beredskabsstyrelsen blev brandvæsenet kaldt ud til 2.829 brande i private hjem på landsplan i 2022.
Elektronik er en stor synder
Der er mange årsager til brand, men elektronik, især overbelastning af elsystemet, udgør en voksende trussel for brandsikkerheden i takt med, at vores brug af elektroniske apparater stiger. Marcello Francati fra Dansk Brandteknisk Institut siger, "Selvom vores køkkener er blevet mere brandsikre, f.eks. med induktionskomfurer, overser mange stadig risikoen ved at have en overflod af elektriske apparater tilsluttet med forlængerledninger og stikdåser, som ikke er beregnet til at håndtere den strøm, disse apparater bruger. Dette kan i visse tilfælde føre til overophedning og brand, når alt er i brug samtidig. En god tommelfingerregel er at tilslutte apparater en ad gangen og fjerne stikket, når de ikke er i brug."
Selvom 20 procent af brandskaderne skyldes elektriske problemer, er årsager som stearinlys, madlavning og rygning ansvarlige for de resterende 80 procent. Rygning er stadig den største trussel, ifølge Marcello Francati, der siger, "Den største risiko for brand skyldes stadig uforsigtig håndtering af rygning, f.eks. en cigaret, der ikke er slukket korrekt, eller som bliver tabt i en skraldespand. Der er også tilfælde, hvor rygning i sengen har forårsaget brand."