Forretningsoprør ulmer: Åbner på mandag uanset hvad

12/02/2021 14:17

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

"Med grundloven i hånden åbner vi på mandag. Den midlertidige epidemilov kom til på en løgn."

Sådan lyder det i Facebook-gruppen "National genåbning 15 februar 2021" er der enighed om at gøre oprør og genåbne de virksomheder, der har været underlagt påbud om at holde lukket.

Lige nu er blandt andet detailhandlen, restauranter og liberale erhverv som frisører, tatovører, skønhedsklinikker og lignende erhverv med tæt kundekontakt omfattet. Foreløbig lyder det på, at de skal holde lukket frem til den 28 februar. Men i Facebook-gruppen der i skrivende stund har 7.100 medlemmer, har folk fået nok. 

Om gruppen står der blandt andet:

"Vi selvstændige har fået nok, af denne "falske" pandemi, derfor genåbner vi Danmark den 15 Februar 2021. Restauranter, butikker, alle virksomheder, der har være under direkte, eller indirekte "lock down" åbner op samtidig." 

Hvorefter der refereres til, at de ifølge Grundlovens §74 har ret til at drive erhverv.

"Vi skal være forberedt på at Politiet kommer og udskriver bøder og truer med at lukke butikken, men det er vigtigt at vi står på vores Grundlovssikrede ret og holder åbent. Udskrevne bøder skal ikke betales, men prøves i retten. Virksomheder skal godtgøres for deres tab af staten. Moms og andre udskudte afgifter, skal ikke betales og staten skal eftergive dem," skrives der om gruppen.

Én af dem, som bakker op om tiltaget er Nizaar Saad. Han er tatovør i København, hvor han ejer Ink and Art Copenhagen - og han har tænkt sig at slå dørene op på mandag. 

Han fortæller til Ekstra Bladet at han har vist rigeligt samfundssind og hvis ikke han åbner forretningen på mandag, så ender han med, at måtte lukke den for altid. Bøderne har han også taget stilling til.

"Jeg kan ikke betale dem nu og her. De bliver betalt, når jeg har råd," lyder det fra ham.

Nizar er ikke alene - og flere selvstændige har meldt ud, at de også slår dørene op på mandag.

Det er ikke gået Københavns Politi næsen forbi, at der ulmer et oprør. Politiinspektør Peter Dahl, melder ud, at der er stort fokus på at håndhæve restriktionerne.

"Vi følger situationen tæt og har igennem hele perioden med Covid-19 haft en omfattende indsats på området," lyder det fra politiinspektøren.