Forgiftede borgere inviteres til videnskabeligt forsøg

26/10/2021 10:56

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Alle godkendelser er nu på plads, og derfor kan læger fra Holbæk Sygehus gå i gang med at afprøve, om behandling med kolesterolsænkende medicin kan øge udskillelsen af PFOS hos de berørte borgere.

Den kommende tid lander der invitationer i e-Boks hos PFOS-forgiftede borgere fra Korsør til at deltage i et videnskabeligt forsøg med kolesterolmedicinen Cholestagel.

Forsøget skal prøve af, om medicinen er en mulig behandling og dermed kan forebygge eventuelle fremtidige helbredseffekter som følge af et forhøjet PFOS-niveau i blodet.

"Jeg ser meget frem til, at vi nu kan sætte forsøget i gang. Vi nærer store forhåbninger til, at medicinen har en gavnlig effekt, men vi ved det naturligvis ikke. Vi har gennem hele forløbet haft en tæt kontakt til borgerne, og her har forsøget været et vigtigt lys i mørket. Mit håb er nu, at det viser sig at være den behandling, der kan hjælpe dem," siger Ann Lyngberg, ledende overlæge på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus.

I alt har 118 borgere fra Korsør fået konstateret forhøjet PFOS-niveau i blodet over normalværdien på 21 ng/ml.

Det er alene voksne borgere med forhøjet niveau, der vil få mulighed for at deltage i det videnskabelige forsøg, og de inviteres fra uge 44.


Håber på op til 60 deltagere

Forsøget går ud på at give op til 60 af de PFOS-forgiftede voksne personer Cholestagel, som er et godkendt og velafprøvet middel mod forhøjet kolesterol.

Deltagerne opdeles via lodtrækning i to grupper.

Den ene gruppe får medicinen med start i efteråret 2021 over en periode på 12 uger, den anden i foråret 2022.

Begge grupper får taget blodprøver før, under og efter den medicinske behandling, så det kan sammenlignes, om det har den ventede effekt og sænker PFOS-koncentrationen i blodet.

"Vi håber naturligvis, at mange af de inviterede ønsker at være med som deltagere i vores forskningsforsøg. Vi har nu fået sikkerhed for, at det både etisk og videnskabeligt er forsvarligt. Fordi der er tale om et forsøg, er det vigtigt, at de involverede selv tager stilling til, om de ønsker og synes, det er meningsfuldt at deltage," siger Morten Lindhardt, der er forskningsansvarlig overlæge fra Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.


Alle, der takker ja til at deltage i forsøget, skal til en samtale og screening på Holbæk Sygehus, inden medicinen kan udleveres og den medicinske behandling kan starte.


Banebrydende forsøg

Der findes i dag ingen kendt behandling, der kan øge udskillelsen af PFOS. Tidligere er der lavet små forsøg med mennesker og rotter, hvor Cholestagel viste sig meget effektivt. Derfor er der også stor opmærksomhed omkring Holbæk-lægernes forsøg.

"Vi er de første til at prøve Cholestagel af på et større antal mennesker med henblik på at se på midlets evne til at udskille PFOS. Det har selvfølgelig givet genlyd ude i verden, og vi oplever en enorm interesse fra forskere fra både ind- og udland, der vil følge resultaterne fra vores forsøg tæt," siger Ann Lyngberg

Forsøget varer samlet i 30 uger, og hvis det forløber som planlagt, er det forventningen, at de første resultater er klar i sommeren 2022.

Fakta

  • Videnskabsetisk Komité i Region Sjælland og Lægemiddelstyrelsen gav i september godkendelse til at afprøve Cholestagel på de PFOS-forgiftede borgere. 25. oktober kom der også grønt lys fra den eksterne kontrolinstans (GCP-enhed), der skal sikre, at forsøget bliver udført retvisende.
  • Forskningsprojektet ledes af ledende overlæge Ann Lyngberg fra Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus sammen med forskningsansvarlig overlæge Morten Lindhardt fra Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.