Folk i chok: Finder først ud af nu hvad bogstaverne i IKEA står for

16/06/2023 16:06

|

Redaktionen

Foto: IKEA / Shutterstock
Det er heller ikke alle, der ved, at deres logo ikke altid har været blåt og gult.

Mest læste i dag

Vi har alle hørt om boligindretningsfirmaet IKEA, butikken tilbyder en bred vifte af funktionelle boligartikler til en overkommelig pris. Derudover er en tur i IKEA lidt af en begivenhed med deres faste sti-layout, der tager kunderne gennem deres butik på en guidet tur.

Det skriver The Sun.

Men har du nogensinde spekuleret på, hvad de fire enkle bogstaver egentlig betyder? 

Uanset om du kalder det eye-kea eller ick-ea her er, hvad bogstaverne virkelig står for. 

Det viser sig, at bogstaverne står for initialerne på IKEA-grundlæggeren og en landsby, han vokser op tæt på.

IKEA er opkaldt efter initialerne af grundlæggeren Ingvar Kamprad, Elmtaryd, gården, hvor han voksede op, og Agunnaryd, den nærliggende landsby.

Startede med tændstikker

Ingvar Kamprads vision startede med en gnist ... nogle tændstikker for at være præcis. 

I 1931 begyndte den femårige at sælge tændstikker, som dengang var en væsentlig genstand i ethvert hjem. Den lille iværksætter indså snart, at det var muligt for ham at sælge mere end bare tændstikker. For at nå så mange kunder som muligt kørte han på sin mors cykel til nærliggende gårde.

Ingvar begyndte at sælge fisk, julekort, blade og havefrø, varer som bønder, han boede tæt på, normalt ville kæmpe med at finde. Da han gik på kostskole som 14-årig, holdt Ingvar et lager af kuglepenne, ure, tegnebøger og bælter under sin seng for at sælge til sine klassekammerater.

Ikke altid været blåt og gult

Det var først, da hans forretning begyndte at tage fart, at den svenske iværksætter spurgte, om hans kunder var interesserede i at købe møbler, og kommunikerede gennem hans brochurer. Svaret... det var de absolut. 

Fra da af fokuserede Ingvar sin indsats på at producere møbler til overkommelige priser til almindelige mennesker.

Og her er endnu en fræk kendsgerning: De velkendte blå og gule farver, vi alle kender, var ikke altid butikkens logofarver. 

Da mærket startede i 1951, var dets hovedfarver brun og hvid. I 1967 ændrede mærket sine logofarver til sort og hvid.

I 1981 var IKEAs logo rødt og hvidt. Det var først i 1983, at IKEAs logo begyndte at bære de gule og blå farver, som vi alle kender.