Føtex, Rema 1000 og flere nægter at tage imod betaling med 1000-kronesedler: Nu har eksperter fundet en genial løsning

04/01/2024 17:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto. Shutterstock
Adskillige butikker afviser allerede nu at tage imod 1000-kronesedler ved kassen. Dansk Industri Handel har fundet frem til en smart løsning - for både butikker og kunder.

Andre læser også

Siden Nationalbanken den 30. november annoncerede beslutningen om at fjerne den 1000-kroneseddel, er disse store sedler blevet en yndet form for betaling. DI Handel, som repræsenterer handelsvirksomheder inden for Dansk Industri (DI), har hørt fra adskillige medlemmer, at dette skaber udfordringer i deres butikker, især når de skal give tilbage på større sedler.

Derfor mener branchedirektør Jacob Kjeldsen fra DI Handel, at butikker i visse tilfælde bør have mulighed for at afvise 1000-kronesedler.

- Det er en god idé at pensionere firbenet, især på grund af den besværlige håndtering af så store sedler. Men i øjeblikket belaster det butikkerne, når de gentagne gange skal give bytte på en 1000-kroneseddel, efter at kunden har købt småting som en pakke tyggegummi. Derfor mener vi, at butikkerne skal have lov til at sige nej tak, hvis de har modtaget ekstra mange 1000-kronesedler inden for en bestemt periode, udtaler Jacob Kjeldsen i en pressemeddelelse.

Giv tilbage på betalingskortet

DI opfordrer også til at undersøge muligheden for, at butikker kan give tilbage på kundens betalingskort ved køb med 1000-kronesedler, især for beløb under 200 kr. Da størstedelen af befolkningen i Danmark og udenlandske besøgende har betalingskort, kan dette lette behovet for kontanter. Vigtigst er, at det er en nem, sikker og økonomisk overkommelig løsning for butikkerne at håndtere det øgede antal 1000-kronesedler.

DI støtter udfasningen af 1000-kronesedlen på grund af de administrative, økonomiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, den nuværende seddel medfører for virksomhederne. Dog har DI i en henvendelse til myndighederne opfordret til konkrete tiltag for at sikre en nem, sikker og omkostningseffektiv håndtering af det stigende antal 1000-kronesedler, som butikkerne allerede nu modtager.

- Butikker stiller ikke spørgsmål ved kunders betaling med 1000-kronesedler, som banker kan gøre i deres bestræbelser på at forebygge hvidvask, tilføjer Jacob Kjeldsen.

Godt med flere byttepenge

DI anerkender Nationalbankens aftaler med banker og pengetransportvirksomheder i forbindelse med beslutningen om at udfase 1000-kronesedlerne. Organisationen er også tilfreds med, at Erhvervsministeren hurtigt har taget fat i problemet med behovet for flere byttepenge for at imødekomme den stigende mængde 1000-kronesedler i butikkerne. Dette skal forhindre bøder, hvis butikkerne afviser 1000-kronesedler som betaling for lavprisvarer, fordi byttepengene er knappe.

Generelt støtter DI en lempelse af kontantreglerne, så det bliver valgfrit at afvise kontanter, især for hoteller, restauranter, caféer, spillesteder og forlystelsesparker. Dog kan kontantpligten for dagligvarebutikker i tidsrummet 8-18 og for butikker med receptpligtig medicin fortsat opretholdes som udgangspunkt.

Nationalbanken har sammen med beslutningen om at fjerne 1000-kronesedlen offentliggjort en rapport, der viser en faldende efterspørgsel og brug af kontanter i det danske samfund, hvilket reducerer behovet for at opretholde den nuværende kontantpligt.