Først var det udfasning af kontanter: Nationalbanken tager ny beslutning om dansk valuta

06/05/2025 06:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
”Vi styrker sikkerheden ved at arbejde sammen med andre europæiske centralbanker," lyder meldingen.

Andre læser også

Det er næppe gået ubemærket hen, at Danmark står over for markante ændringer i forhold til kontanter. Nationalbanken har nemlig meddelt, at flere ældre pengesedler – herunder 1.000-kronesedlen – bliver udfaset den 31. maj. Det har fået mange danskere til at finde gamle sedler frem og få dem indleveret i tide.

Men forandringerne stopper ikke her – også på det digitale område sker der væsentlige skift.

I påsken gennemførte Nationalbanken med succes en vigtig opdatering: Betalinger i danske kroner er nu flyttet fra det nationale system, Kronos2, til det fælleseuropæiske TARGET Services.

Ved at blive en del af TARGET Services slutter Nationalbanken sig til eurosystemets centralbanker i kampen for at styrke sikkerheden mod voksende cybertrusler.

”Vi øger sikkerheden ved at samarbejde med andre europæiske centralbanker om betalingssystemer. Det er ekstra vigtigt i en tid, hvor truslen fra cybersikkerhed er både høj og stigende,” udtaler nationalbankdirektør Ulrik Nødgaard.

For den almindelige dansker vil ændringen ikke være mærkbar i hverdagen. Til gengæld bliver deres betalinger nu afviklet gennem en mere robust og fremtidssikret platform.

På længere sigt er målet, at borgerne får direkte fordele, eksempelvis nemmere og billigere adgang til straksbetalinger på tværs af lande og valutaer.

”Der er også en økonomisk gevinst ved at dele betalingsinfrastruktur på tværs af lande. Et fælles, centraliseret system giver stordriftsfordele og reducerer løbende omkostninger til drift, vedligeholdelse og udvikling,” forklarer Nødgaard.

Danske kroner er nu den første valuta uden for eurozonen, der både afvikler betalinger og værdipapirhandler via TARGET Services. På sigt forventes flere valutaer at følge efter.

Nationalbanken har arbejdet hen imod denne overgang siden 2020. Projektet er blevet gennemført til tiden og til en lavere pris end oprindeligt forventet, hvor omkostningerne deles mellem Nationalbanken og banksektoren.

”Projektet er realiseret i tæt samarbejde med den danske banksektor, Den Europæiske Centralbank og andre relevante aktører. Hele vejen igennem har samarbejdet været præget af fælles mål, god dialog og stærk opbakning. Det har været afgørende for, at vi har kunnet holde både tidsplan og budget – og det vil jeg gerne takke for,” siger Ulrik Nødgaard.