Få kender til denne enkle tommelfingerregel: Sådan undgår du at købe en ulovlig elcykel

21/11/2024 06:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis du overvejer at købe en elcykel, bør du læse med her.

Mest læste i dag

Danmark er kendt som en af verdens førende cykelnationer, hvor cyklen er en fast del af hverdagen – både til transport, træning og sociale aktiviteter. For mange danskere er cyklen det foretrukne transportmiddel, og i de senere år er elcykler blevet stadig mere almindelige i bybilledet.

Elcykler tilbyder en ekstra hjælp på lange ture eller stejle bakker og er derfor et populært alternativ for mange. Hvis du overvejer at investere i en elcykel, er det dog vigtigt at være opmærksom på visse regler, så du sikrer, at din cykel er lovlig og kan bruges på offentlige veje.

Markedet for elcykler er i kraftig vækst, og interessen for de hurtigere modeller, kaldet speed pedelecs, er stigende. Disse modeller kan køre hurtigere end traditionelle elcykler – hvor en almindelig elcykel hjælper op til 25 km/t, kan en speed pedelec nå hastigheder på op til 45 km/t.

Sådan skriver TV 2 Fyn.

Selvom nogle af de hurtigere elcykler kan findes til lave priser online, bør man være forsigtig. Ifølge Thorben Bayer fra Forbrugerrådet Tænk er der ofte en sammenhæng mellem pris og lovlighed. En speed pedelec til en pris som 10.000 kroner kan være en indikator for, at den ikke er typegodkendt eller af tilstrækkelig kvalitet til at bruges på offentlig vej.

Typegodkendelse er afgørende

For at en speed pedelec skal være lovlig på offentlig vej, kræver Færdselsstyrelsen en særlig typegodkendelse, der sikrer, at cyklen opfylder EU-standarder.

Denne proces er dyr, hvilket betyder, at lovlige speed pedelecs typisk er dyrere. Godkendelsen kan være af typen L1e-a eller L1e-b og dokumenteres med et såkaldt "CoC-dokument" (Certificate of Conformity). Mangler denne information, bør du kontakte forhandleren inden køb.

Vigtigt at kende reglerne

Eksperter advarer mod at købe ulovlige modeller. Thorben Bayer pointerer, at det store udvalg af elcykler kan gøre det vanskeligt for forbrugerne at gennemskue, hvad der er lovligt. Rådet for Sikker Trafik anbefaler derfor, at man sætter sig grundigt ind i reglerne. En elcykel uden korrekt typegodkendelse må ikke anvendes på offentlige veje.

Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik, råder desuden til, at man køber elcykler hos etablerede cykelhandlere eller på anerkendte online-platforme for at sikre, at reglerne er overholdt.