Et stigende antal danskere springer med på bølgen: Tjener over 5.500 kroner i gennemsnit

22/07/2024 13:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er ikke alene praktisk og funktionelt - men også indtjenende.

Mest læste i dag

For niende år i træk udkommer Genbrugsindekset, og i år sætter det ny rekord: Hele 81 % af danskerne har inden for det seneste år købt og solgt brugt, hvilket betyder, at genbrug aldrig har været mere populært i Danmark.

Dog har kløften mellem dem, der køber og sælger brugt, aldrig været større.

Indekset viser, at de unge er de mest aktive genbrugere, og en gennemsnitlig genbrugssælger har i det seneste år tjent 5.624 kr. på at sælge brugte varer.

Det oplyser DBA i en pressemeddelelse.

Selvom danskerne er blevet bedre til at købe brugt, halter det, når det gælder salg. Udviklingen står stille på sælgerfronten.

Vi køber mere brugt, end vi sælger. Det er en af konklusionerne fra Genbrugsindekset 2024, som er den største danske undersøgelse af privat genbrugshandel. Rapporten kortlægger danskernes genbrugshandel på tværs af alle platforme.

Aldrig har så mange danskere købt og solgt genbrug som nu. 81 % har handlet med brugte varer det seneste år, hvoraf 73 % har købt brugt, mens kun 49 % har solgt. Antallet af købere er steget, mens antallet af sælgere er uændret siden sidste år. Det er blevet almindeligt at købe brugte varer, men der er stadig potentiale for flere sælgere.

- Genbrug er gået fra at være en trend til en selvfølge. Da vi udgav Genbrugsindekset første gang i 2016, genbrugte 59 % af danskerne, og i dag er tallet 81 %. Der er sket en betydelig stigning de sidste ni år, men vi halter lidt på sælgerfronten, siger Julie Schoen, presseansvarlig for DBA, som står bag Genbrugsindekset.

De unge er fortsat de mest aktive genbrugere

Hvis man stiller ti danskere i alderen 16-30 år på en række, har ni af dem handlet genbrug det seneste år. De unge er derfor de mest aktive genbrugere.

Genbrugsindekset viser også, at jo ældre man er, jo mindre tilbøjelig er man til at sælge eller købe brugte varer. Den ældste aldersgruppe, 61-75 år, er de mindst aktive genbrugere, da kun 67 % af dem har handlet brugt det seneste år.

- Vi kan se, at de unge vægter muligheden for at spare og tjene penge højt, når vi spørger dem, hvorfor de handler brugt. De unge er også motiveret af klimaansvar og økonomi, især da mange af dem er på SU, forklarer Julie Schoen.

Tjen 5.624 kr. om året ved at sælge brugte ting

Der er penge at tjene på at sælge gamle ting. Danske genbrugssælgere tjente i gennemsnit 5.624 kr. sidste år. Især tøj, møbler og boligtilbehør blev solgt.

Genbrugskøberne brugte i gennemsnit 5.548 kr. på brugte varer de seneste 12 måneder.

Den mest populære vare at købe brugt er...

71 % af de unge har købt brugt tøj det seneste år, og generelt er tøj den mest købte vare ifølge Genbrugsindekset 2024. Blandt den ældste generation har kun 26 % købt brugt tøj.

Springet mellem unge og ældre ses også i brugernes adfærd på DBA’s platform. Alle aldersgrupper søger mest efter 'sofa', undtagen de ældre, der søger mest efter 'lænestol'.

Julie Schoens bedste tips til at sælge brugt:

  1. Sælg noget, der er let at sælge, som varer fra kendte brands, for en succesoplevelse. Det gør det lettere at finde det rigtige prisniveau på DBA.

  2. Hvis du ikke har tid til at koordinere med køber, kan du stille varen indenfor din havelåge med en vejledning til køber. Så kan du holde "åbent" 24 timer i døgnet i din egen genbrugsbutik.

  3. Vær ærlig i din salgstekst og billeder. Sørg for at afstemme forventningerne med køber, så de ikke går forgæves, når de afhenter varen.