Er ikke en elbil: Her er verdens grønneste bil

27/03/2024 11:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Nielsen Car Group
En omfattende undersøgelse har sået tvivl om, hvorvidt elbiler er den mest grønne løsning.

Mest læste i dag

Klimaændringerne gør det klart, at vi hurtigt skal omstille transportbranchen til at være mere bæredygtig.

En frisk rapport har kastet nyt lys over diskussionen om elbilernes indvirkning på miljøet.

Ironisk nok har miljøforkæmpere i et forsøg på at gøre opmærksom på miljøspørgsmål gået så vidt som til at forstyrre produktionen af elbiler hos Tesla i Tyskland, grundet en udvidelse af fabrikken, der kræver fældning af over 100 hektar skov.

En ny undersøgelse fra det amerikanske nonprofit-organ American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) bringer overraskende perspektiver ind i samtalen om, hvilke køretøjer der kan betragtes som virkelig "grønne".

ACEEE's dybdegående analyse, som bedømmer køretøjer ud fra deres totale miljøpåvirkning gennem livscyklussen inklusive fremstilling, brug, og bortskaffelse, placerer Toyota Prius med sit plug-in hybrid system på førstepladsen som det mest miljøvenlige køretøj på markedet. Med en score på 71 point overgår den endda den helt elektriske Lexus RZ 300e, og skiller sig ud fra mange andre elbiler på markedet, ifølge det hollandske Topgear.

Listen afslører interessant nok også, at hybrider uden plug-in funktion spiller en vigtig rolle, hvilket tilføjer nuancer til debatten mellem el- og hybridbiler.

Denne opdagelse ligger i tråd med Toyotas vedholdende strategi om at fokusere på at forbedre benzinøkonomien i deres køretøjer frem for udelukkende at satse på elbilteknologi.

Toyota har konsekvent argumenteret for, at det er mere miljømæssigt fordelagtigt at fremstille effektive benzinbiler end at lægge al indsats i udviklingen af elbiler, hvilket denne rapport synes at støtte. Det er dog vigtigt at bemærke, at Toyota ikke afviser elbiler, men fremhæver en mere nuanceret strategi for at opnå bæredygtig transport.

Undersøgelsen peger også på, at selvom seks af de ti mest miljøvenlige biler i USA i 2024 er fuldt elektriske, så har batteridrevne køretøjer stadig en væsentlig rolle at spille i at mindske transportsektorens miljøbelastning.

I den anden ende af skalaen finder vi de mindst miljøvenlige køretøjer, heriblandt luksus-SUV'en Mercedes-AMG G 63 og de kraftige pickups Ram TRX og Ford F-150 Raptor R, hvilket sandsynligvis ikke overrasker dem, der følger med i autoindustriens miljømæssige udfordringer.

Denne indsigt udfordrer de etablerede synspunkter og fremhæver nødvendigheden af en velinformeret og afbalanceret tilgang til den grønne omstilling af vores transportmidler. Mens elbiler uden tvivl er centrale for fremtidens transportløsninger, minder ACEEE's forskning os om, at den mest effektive vej frem muligvis er en, der omfatter en bred vifte af teknologier.