Eksperter melder ud: Dette kan genåbne i Danmark

23/02/2021 09:22

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Det er nu kommet frem, hvilke deler af Danmark der kan genåbne igen, hvis regeringen følger ekspertgruppens anbefalinger.

På onsdag ventes Mette Frederiksen at indkalde til pressemøde, hvor hun vil fortælle, hvilken genåbning af Danmark, der vil træde i kraft.

Allerede sent i går aftes er ekspertrgruppen dog kommet med deres vurdering af, hvad der reelt set kan få lov til at genåbne, og hvad der fortsat bør være lukket.

Som både sundhedsminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen allerede har været inde på, så kommer der til at ske en gradvis genåbning af Danmark, der også kommer til at ske på tværs af regionerne.

Hvor vidt de har tænkt sig at følge ekspertgruppens beregninger til punkt og prikke vides ikke, men hvis det er tilfældet, så vil følgende få mulighed for at åbne op i Danmark indenfor kort tid.

Dette bør kunne åbne igen

I en pressemeddelelse fra Sundhedsministeret løfter de sløret på, hvad ekspertgruppen er kommet frem til.

  1. Udvalgsvarebutikker op til 5000 m² genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.
  2. Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.

Forsamlingsforbuddet kan derudover hæves fra 5 til 20 ved udendørs idræts- og foreningsaktiviteter.

I regionerne Nordjylland og Vestjylland vil det ikke være utænkeligt, at de ældre elever kan komme i skole. Eksperterne mener nemlig, at afgangselever i grundskolerne samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser vil kunne komme tilbage med 50 procent fremmøde under forudsætning af, at de laver sig teste to gange om ugen.

Samtidig mener de også, at efterskoler vil kunne åbne fuldt op i de to regioner.

Tager vi et kig mod Bornholm, så vil de gå endnu lysere tider i møde. Her er smitten så lav, at ekspertgruppen mener, at der også er plads til at alle elever i alle klasser vil kunne vende tilbage til klasseværelset.

Derudover mener de også, at liberale erhverv vil kunne åbne op igen. Det betyder ganske kort, at hvis regeringen vælger at følge ekspertgruppens anbefaling, så vil det blive muligt for folk på Bornholm, at få klippet deres hår igen eller gå et smut til massør.

I tilfælde af, at regeringen vælger at følge anbefalingerne, forventer ekspertgruppen, at der til april vil være omkring 870 indlagte med covid-19, hvor der i dag er 254 indlagte.