Forskere har fundet ud af, at hjernen fortsætter med at registrere de sidste lyde, en person nogensinde vil høre, selvom deres krop ikke reagerer. Det betyder altså, at hørelsen er den sidste sans vi mister, før vi dør.
Det skriver The Mirror.
Familier til patienter, der er ved at dø bliver ofte bedt af læger om at tale med deres pårørende. Dette skyldes, at forskning tyder på, at når folk ligger døende, fungerer deres hørelse stadig.
En undersøgelse, offentliggjort i juni 2020, viste, at hjernen hos "aktivt døende" patienter i palliativ pleje stadig registrerede aktivitet som reaktion på lyde.
Forskere overvågede hjerneaktivitet hos 17 raske kontrolpatienter, otte responsive hospicepatienter og fem hospicepatienter, der ikke var responsive.
Hver patient blev præsenteret for to slags sange med fem toner, med en version med kun fem gentagne toner, mens andre havde ændringer i toner eller forskellige mønstre.
Samme respons som ikke-døende
Sunde patienter der kunne høre blev bedt om at tælle antallet af sange, hvor disse mønstre ændrede sig.
Forskerne fandt ud af, at mønstrene for hjerneaktivitet hos ikke-responsive svarede til dem, der ses hos raske patienter, hvilket tyder på, at folk stadig hører, når de dør.
"Vi har fremlagt bevis for, at i det mindste nogle få aktivt døende hospicepatienter, når de ikke er i stand til at reagere på familie- eller sundhedsudbyders verbale stimuli, ikke desto mindre ser ud til at høre og give neurale reaktioner på sekvenser af simple auditive stimuli." står der i rapporten.
Lawrence Ward, undersøgelsens seniorforfatter og professor ved University of British Columbia, sagde:
"Det, vi ved, er, at nogle af disse patienters auditive systemer fungerer på, hvad der synes at være tæt på en "normal" måde."