Sommeren nærmer sig, og selvom det ofte får os til at smile lidt ekstra, forsvinder glæden hurtigt, når snakken falder på myg.
I år er der særlig grund til bekymring.
En ny udfordring truer danskerne, da Nilfebermyggen potentielt kan sprede farlige vira.
Myggen, også kendt som Culex modestus, har etableret sig flere steder i landet og er bekymrende på grund af dens evne til at sprede vestnilvirus, som kan forårsage alvorlige sygdomme hos mennesker.
Det fortæller Rene Bødker, seniorforsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet, til TV 2.
Han understreger, at selvom myggene i øjeblikket ikke bærer virussen, kan dette ændre sig inden for de kommende år. Han bemærker, at det er næsten uundgåeligt, at vestnilvirus snart vil nå Danmark, givet de nuværende klimaforandringer, der har bragt virussen tættere på fra Tyskland:
"Det er næsten umuligt at forestille sig, at det ikke sker. Det ville være rent held, hvis det ikke gjorde. Måske er virussen her allerede i en fugl et eller andet sted, uden at vi har opdaget det," siger han.
Nilfebermyggen blev første gang opdaget i Danmark tilbage i 2014, men på det tidspunkt var virussen endnu langt væk.
Nu, ti år senere, er situationen ændret.
Vestnilvirus er fundet tættere på den danske grænse, hvilket øger risikoen for, at den kan blive introduceret her. Ifølge seniorforskeren kan vi forvente flere myg og dermed en større risiko, især i varme somre som den i 2018, hvor nilfebermyggen stortrives.
Selvom kun en lille procentdel af de smittede udvikler alvorlig sygdom, kan vestnilfeber være dødelig, især for ældre og immunsvækkede personer.
Under den varme sommer i 2018 døde cirka 200 personer i Europa af vestnilfeber, flere end i de foregående 17 år tilsammen. Symptomerne inkluderer akut feber, hovedpine og udslæt, og i sjældne tilfælde kan infektionen være dødelig.
Danmark har iværksat en intensiv kampagne støttet af EU for at overvåge og indfange myg med henblik på at teste dem for vestnilvirus.
Rene Bødker fremhæver, at danskerne skal begynde at betragte myg som en sundhedsrisiko på linje med flåter, som allerede er kendt for at sprede sygdomme som TBE.